Pomník "Bike to Heaven" věnovaný aktivistovi Janu Bouchalovi

10. září 2013

Na pražském nábřeží kapitána Jaroše na rušné křižovatce s třídou Dukelských Hrdinů byl v pondělí 9. září odhalen unikátní pomník, věnovaný propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi, který tady byl v roce 2006 smrtelně zraněn neopatrným řidičem, ale zároveň i všem cyklistům, kteří zahynuli v pražských ulicích.

Autorem pomníku v podobě stříbrného stožáru veřejného osvětlení, po kterém se k nebi šplhá stříbrné jízdní kolo, je známý sochař Krištof Kintera. Postavení pomníku, na jehož realizaci bylo ve veřejné sbírce vybráno během několika týdnů téměř tři sta tisíc korun, iniciovali blízcí Jana Bouchala a iniciativa Auto*Mat, kterou Jan Bouchal spoluzakládal.

Je nutné dodat, že od tragické smrti Jana Bouchala se mnohé změnilo. Loni se podařilo prosadit rekonstrukci této jedné z nejnebezpečnějších pražských křižovatek a také počet zabitých cyklistů pomalu klesá. Nenápadná socha umístěná na extrémně frekventovaném místě je signálem k zamyšlení nad způsoby a bezpečností našeho pohybu krajinou.

02963055.jpeg

"Jan Bouchal pracoval v občanském sdružení Oživení a věnoval se dvěma tématům: korupci v politice a veřejných zakázkách a městské cyklistice. Byl to velice inspirativní a kreativní člověk s vizí, že po městě by mělo být možné jezdit na kole a bezpečně a že město by mělo tento způsob dopravy podporovat. K tragické nehodě v roce 2006 došlo, když se vracel na kole z práce ve Sněmovní ulici. Když odbočoval z nábřeží kapitána Jaroše, došlo ke srážce s automobilem, na zranění hlavy po několika dnech zemřel", připomíná osobnost Jana Bouchala mluvčí iniciativy Auto*Mat Tereza Vohryzková.

Sloup, na kterém je pomník umístěn, se mírně otáčí v pomalém pohybu, poháněný poryvy větru, také kolo je přichycené na otočném mechanismu, takže se chová jako korouhev. "Chtěl jsem, aby to nebylo nápadné a zbytečně patetické, přesto si realizace vyžádala spoustu povolení a prosadit ji nebylo jednoduché", uvedl při odhalení pomníku Krištof Kintera.

Spustit audio