Pomyslného Oscara za design získal v Londýně „čip“ simulující lidské orgány

30. září 2015

Výstavu nazvanou Design roku 2015 pořádá londýnské Muzeum designu. Letos se přehlídka toho nejlepšího ze současného britského a vůbec světového průmyslového návrhářství spojená s udílením cen za nejlepší design roku koná již poosmé.

Výběrem exponátů se zabývá více než padesátičlenný sbor odborníků z oblasti designu. Jsou to osobnosti z různých zemí světa, zástupci architektonických ateliérů, šéfredaktoři časopisů zabývajících se designem, kteří nominují jednotlivé designérské návrhy a výrobky.

03481727.jpeg

Už byl vyhlášen letošní vítěz? Víme, jaký design je v současnosti nejlepší?Pomyslného Oscara ve světě designu získali v letošním roce američtí návrháři Donald Ingber a Dan Dongeun Huh za takového čipu, v uvozovkách čipu, který simuluje lidské orgány a umožňuje tak výzkum účinku léčiv bez testování na zvířatech nebo lidech. Jak uvedla Paola Antonelli, kurátorka architektury a designu v newyorském Muzeu moderního umění, která vítězný návrh nominovala, představuje spojení elegantní formy s úžasným konceptem průkopnické aplikace.

Čekal jste toto vítězství?Ne, opravdu jsem to nečekal. Ale já si již v podobných soutěžích opravdu netroufnu tipovat, stejně jako například u výtvarné ceny Turner Prize. Snad vždy získá nejvyšší ocenění někdo jiný, než koho bych vybral já. Přiznám se, že mne tento návrh či produkt z estetického hlediska příliš nezaujal. Nemohu se ubránit dojmu, že zvítězil spíše pro svůj účel, pro svou opravdu průkopnický význam ve vědě a výzkumu, než pro samotné kvality designu.

03481728.jpeg

Porota, jejímž předsedou byl letos věhlasný sochař Anish Kapoor, prostě rozhodla tak, jak rozhodla. Ale její letošní verdikt rozhodně nevzbudí takovou vlnu negativních reakcí, jako loňský vítězný architektonický návrh Zahy Hadid kulturního centra v Baku. Připomenu, že odpor nevzbudil samotný návrh, ten byl ostatně velmi kvalitní, ale objednavatel centra, jeho umístění v Baku, metropoli státu, v jehož čele stojí autoritativní Hejdar Alijev. Například Human Rights Watch argumentovala tím, že kvůli centru muselo zmizet 250 obytných domů nebo že na jeho stavbu jsou využíváni, či spíše zneužíváni zahraniční dělníci za více než nevýhodných podmínek. Takže podobné protesty proti vítěznému návrhu letos opravdu nehrozí, naopak, každý musí, alespoň myslím, takové zařízení uvítat.

03481730.jpeg

Co na současné výstavě nejvíc zaujalo vás?Jako obvykle především architektonické návrhy. Především školka, takový komplex pěti malých budov a několika hřišť, kterou navrhl kodaňský ateliér COBE právě pro dánskou metropoli. Líbil se mi také výstavní pavilon pro nadaci Louise Vuittona, který navrhl věhlasný architekt Frank Gehry. A do třetice bych z architektury jmenoval strohou, ale velmi působivou a zároveň ekologickou budovu inovačního centra pro katolickou univerzitu v Chile, kterou navrhl ateliér Elemental. Ostatně právě tato budova zvítězila v kategorii Architektura.

Z dalších kategorií mne zaujala již jen speciální kola vhodná pro bicykly i invalidní vozíky navržená Britem Samem Pearcem a také dřevěné stoličky od mexických designérů Franciska Torrese a Luise Davida Arredonda. Jinak mi však letošní výstava připadala trochu chudší, méně nápaditá než předchozí ročníky. Ale to je samozřejmě můj subjektivní názor.

03481729.jpeg

Do kdy bude výstava Design roku 2015 přístupná?Ještě dlouho, až do konce března příštího roku. A mělo by to být naposledy, kdy se to nejlepší z designu prezentuje v budově muzea na nábřeží Temže poblíž Tower Bridge. Protože příští rok se má Muzeum designu přestěhovat do nových prostor ve čtvrti South Kensington, kde je pro muzejní účely rekonstruována bývalá budova Institutu Commonwealthu. Přesné datum, kdy mají být nové prostory muzea zpřístupněny veřejnosti, zatím ale ještě nebyly zveřejněny.

autor: jbe
Spustit audio