„Potápím se ke dnu přiváben hlasem mořské okurky a na hladinu vynáším perlu“

27. únor 2015

Výstavu dioramat Františka Skály nazvanou Zři ke kořeni si můžete prohlédnout v Galerii Kuzebauch v Říčanově ulici 19 v Praze 6 do konce dubna.

Galerijní anonce objasňuje aktuální dění kolem Františka Skály: „Zní to jako jména dvou starých známých. Nepřipravuje snad František Skála nový komiks? Jednoho pošmourného dne si Kuzebauch všiml, že Gaml... Vyloučené to není, ale pro tuto chvíli se radši přidržme faktů: Kuzebauch je galerie na pražském Břevnově, kde 24. února 2015 František Skála otevřel výstavu vlastních drobných objektů, podsvícených, podlupených, obedněných...a Gaml, je Galerie města Loun, ve které bude od 7. března 2015 do 23. května výběr z děl, která Skála na Lounsku vytvořil: od velkých světelných objektů, přes Sajgonáře, po Skutečný příběh Cílka a Lídy... Kuzebauch a Gaml? Výstavní smršť!“

Sochař, malíř, ilustrátor, hudebník a zpěvák František Skála, „ctitel trvale udržitelného rozkladu“ a člen tajné společnosti B.K.S., už dlouhá léta vytváří miniaturní objekty z nejrozmanitějších nalezených věcí a materiálů. Objekty tak malé, že jejich podobu lze vychutnat jen díky speciálním boxům, muzeálnímu osvětlení a zvětšovacímu sklu.

Starý námořník; Nepřečtené dopisy; Molo; Poselství čtyř generací; Trosečník. Nejde o názvy kapitol z dobrodružného románu Julese Verna, nýbrž o názvy artefaktů, které jsou k vidění na výstavě oblíbeného umělce Františka Skály. Například miniaturní dílko nazvané Trosečník tvoří materiály jako - textil naplněný řasou Poseidonia, ostny exotických rostlin, zrezlý emailový nátěr, šupina ryby a granule.

02637024.jpeg

Schránu úmluvy zase ostny mořské ježovky, futrál na špičku, fousy šelmy, samet, dřevo, plastové granule z moře a rokoková látka. Není tedy divu, že si Skála vybral pro představení svých dioramat právě Galerii Kuzebauch, sídlící v Říčanově ulici na pražském Břevnově v domě, kde se rovněž nachází instituce nazvaná Knihovna materiálů.

Více informací o výstavě i galerijní činnosti najdete na webu: www.galeriekuzebauch.com.

Spustit audio