Praha Karla IV. byla velkolepé staveniště. S jeho urbanistickým plánem město vystačilo až do 19. století

13. prosinec 2016

Muzeum hlavního města Prahy uzavírá oslavy 700. výročí narození Karla IV. unikátní expozicí s názvem Praha Karla IV. - velkolepé staveniště Evropy. Navštívit ji můžete v nových prostorách muzea v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě.

Muzeum hlavního města Prahy uzavírá oslavy 700. výročí narození Karla IV. unikátní expozicí s názvem Praha Karla IV. - velkolepé staveniště Evropy. Navštívit ji můžete v nových prostorách muzea v domě U Zlatého prstenu na Starém Městě.

Středověký dům U Zlatého prstenu stojí v Týnské ulici na Starém Městě v Praze hned za Týnským chrámem. Donedávna zde byly výstavní a expoziční prostory Galerie hlavního města Prahy, ale od 13. prosince je tam k vidění první část nové stálé expozice Muzea hlavního města Prahy. Prostory v domě U Zlatého prstenu obohatí více než desítku návštěvnických objektů, jimiž Muzeum hlavního města Prahy disponuje. Podle ředitelky muzea Zuzany Strnadové jde o další vítanou možnost pro prezentaci bohatých sbírkových fondů muzea: „Když jsme rozhodnutím našeho zřizovatele, hlavního města Prahy, převzali do správy právě dům U Zlatého prstenu, který má poměrně hodně metrů výstavní plochy, uvítali jsme to nejenom, protože zde můžeme prezentovat poslední výstavní projekt letošního karlovského roku, ale protože do budoucnosti nám to umožní prezentovat zde pražský středověk, včetně významné etapy Karla IV. a Lucemburků v Praze.“

První etapa zahrnuje 14. a začátek 15. století Ve druhé etapě bude podle Zuzany Strnadové časové rozmezí přibližně stejné, ale stávající expozice bude doplněna o další modely a další sbírkové předměty: „První etapa se zaměřuje hlavně na stavební aktivity Karla IV. a především na urbanismus, který zůstal do dnešních dnů v historickém centru Prahy.“ Expozice připomene významné aktivity Karla IV., to že vzniklo Nové Město pražské, což je skutečně unikátní urbanistický a stavitelský počin své doby.“

03762625.jpeg

Expozici dominují modely a mapy i různé interaktivní prostředky „Když jsme se zamýšleli nad tím, jakým způsobem uchopit téma Karla IV. a Prahy, byli jsme si vědomi toho, že v tomto roce byla realizována řada krásných a velkolepých výstavních projektů,“ zamýšlí se Zuzana Strnadová. „Usoudili jsme, že bychom měli naši expozici pojmout jinak. Věděli jsme, že se zaměříme na Prahu a právě na stavitelství a urbanismus. Chtěli jsme, aby tato stálá expozice byla interaktivní, moderní tak, aby to bylo účelné. Proto jsme se zaměřili na modely, a to jak fyzické, tak na modely virtuální nebo videomapping, který velice pěkně ukazuje, jak středověká Praha vypadala a čím se lišila od jiných světových metropolí.“ V chystané druhé etapě budou stávající modely doplněny dalšími exponáty a sbírkové fondy Muzea hlavního města Prahy budou do stálé expozice plně zapojeny v roce 2019.

Spustit audio