Před 1150 lety přišli na Velkou Moravu Cyril a Metoděj. Připomíná je výstava CM 863

23. leden 2014

V prostorách Kláštera svaté Anežky České na Starém Městě v Praze končí výstava „CM 863 / Svatí Cyrila Metoděj. Dějiny – tradice – úcta“ už v neděli 2. února.

Výstavu v rámci oslav 1150letého výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu pořádá Ministerstvo kultury České republiky a Národní galerie v Praze ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v Brně, Muzeem umění v Olomouci, Vlastivědným muzeem v Olomouci a Slovanským ústavem Akademie věd.

Projekt vznikl z podnětu Ministerstva kultury propojením dvou výstav zpřístupněných letos na jaře v Brně a Olomouci.

Moravské zemské muzeum v Brně uspořádalo výstavu „Cyril a Metoděj, Doba, život, dílo“ orientovanou na historické reálie cyrilometodějské misie a Muzeum umění Olomouc se spolu s Vlastivědným muzeem v Olomouci věnovalo cyrilometodějské tradici v hmotné kultuře českých zemí na výstavě „Mezi Východem a Západem. Svatí Cyril a Metoděj v kultuře českých zemí“.

V souvislosti s vystavením dvou deskových obrazů ze stálé expozice středověkého umění v Českých zemích na výstavě „CM 863“ připravila Národní galerie ve spolupráci s Centrem teologie a umění při Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy také instalaci „Vytržené obrazy“.

V jejím rámci jsou na místě obrazů gotických vystavena abstraktní oltářní plátna od malíře Patrika Hábla, která byla v letošním postním období instalována v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Klementinu.

Národní galerie v Praze připravila k výročí svého založení na sobotu 1. a neděli 2. února den otevřených dveří. Všechny expozice a výstavy Národní galerie, kromě Muchovy Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, budou návštěvníkům přístupné zdarma.

A výstava „CM 863 / Svatí Cyrila a Metoděj“ bude po oba dny, tedy v sobotu a v neděli 1. a 2. února, otevřena až do 20 hodin.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio