Průraz pravdy a lásky v objektech Jaromíra E. Brabence

14. srpen 2014

V pražské Nové síni vystavuje své plastiky a objekty čerstvý osmdesátník malíř a sochař Jaromír E. Brabenec pod názvem Zlomy, momenty, pravdy a lásky. Výstavu si můžete prohlédnout v galerii ve Voršilské ulici v Praze pouze do neděle 24. srpna.

Minulý týden oslavil své osmdesáté narozeniny malíř a sochař Jaromír E. Brabenec. Narodil se 4. 8. 1934 v Horních Počernicích u Prahy. Jeho dílo není zatím v Čechách příliš známé, protože od roku 1968 žil v emigraci ve Švédsku. Umění studoval Brabenec doma jen soukromě a jeho výtvarné vyjadřování formovala víc různá zaměstnání a zkušenost designéra a konstruktérský přístup k předmětnému světu.

03185977.jpeg

Kov, jemná opora myšlenkySmalty, vitráže i kresby Jaromíra E. Brabence se vyznačují barevností, jeho objekty, plastiky ze železa i z dalších materiálů, větší objekty a malby na plechu jsou masivní, ale nikterak nepůsobí drsně či agresivně. Sdělovaný námět a myšlenka jsou komorní a pozorujícího diváka oslovují spíš nenápadně a podprahově.

Láska Pravdou nabodnutá„Já jsem chtěl původně vystavit jenom objekty ´Pravda´ a ´Láska´,“ říká Jaromír E. Brabenec o záměru své výstavy, „to jsou objekty, které vyplývají z dvou součástí: pravda je ta špičatá, ostrá, tvrdá. Láska je nabodnutá na tu pravdu – to jsou ta srdce. Průraz těchto dvou elementů naznačuje kontrast, jejich srážku, boj. Toho se už asi nezbavím.“

Spustit audio