Radim Labuda hledá teorii všeho vážně i parodicky

5. srpen 2014

Pražská Galerie ETC nalezla konečně po několikerém stěhování nový důstojný výstavní prostor v Sarajevské ulici v Praze 2, nedaleko parku Folimanka. Protagonistou výstavy, která je tam instalována je laureát slovenské Ceny Oskara Čepana z roku 2005 a Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2008 Radim Labuda. Výstavu můžete vidět do konce srpna.

Radim Labuda Začínal svá studia na Fakultě architektury Technické univerzity v Bratislavě, pokračoval na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění a v roce 2006 absolvoval na pražské Akademii výtvarných umění. Tam prošel ateliérem konceptuálního umění Miloše Šejna a nových médií Michaela Bielického. Věnuje se tvorbě videí, prostorových a zvukových instalací a politickému umění. Zabývá se i sociální tematikou, sexualitou, intimitou a tělesností.

Víceznačnost interpretací Umělecký postoj Radima Labudy je na jedné straně pozorovatelský a otevřený, ale zároveň jej zajímá inscenování určitých situací, které však nabízejí podobně otevřené pole interpretací jako nepředvídané situace. Ačkoli Radim Labuda zdůrazňuje, že interpretování jeho prací závisí na mnoha proměnlivých faktorech počínaje jedinečností každého diváka, často se v sekundárních textech odkazuje na myšlenky teoretiků, filosofů a umělců jako jsou Walter Benjamin, Vilém Flusser, Michel Foucault či Marcel Duchamp.

Přesah přes rám Tvorbu Radima Labudy charakterizuje napětí mezi konceptuální formou a bezprostředností. Fragmentárnost, vyjímání z celku a uvědomování si přesahů mimo tento rám, umožňuje divákovi emoční prožívání i sofistikované rozkrývání politických, filosofických, sociálních a uměleckých referencí.

Spustit audio