Ráj na zemi a zahrady na obrazech. Procházka výstavou v londýnské Queen´s Gallery

29. červenec 2015

Záměrem výstavy nazvané Ráj malířů: Umění zahrad pořádané v londýnské Queen´s Gallery je přiblížit historii zahrad a parků, zejména nebo především těch královských. Výstava potrvá až do 11. října.

Jakým způsobem historii zahrad a parků výstava přibližuje?Především prostřednictvím více než 150 obrazů, kreseb, knih a rukopisů i užitého umění. Na výstavě se například dočteme, že myšlenka na vytvoření ráje na zemi v podobě zahrad vznikla v Persii v 6. století před Kristem. Vystavena je také příručka pro zahradničení napsaná latinsky na počátku 14. století. Jde o výtisk, který o dvě stě let později získal král Jindřich VIII. a posloužil při tvorbě zahrady ve Whitehallském paláci v centru Londýna. Palác však v roce 1698 vyhořel a po tamní zahradě do dnes nezůstala žádná stopa. Nepatrnou část zahrady můžeme rozeznat na obrazu nazvaném Rodina Jindřicha VIII. z roku 1545. Král je tam vyobrazen spolu se svou třetí ženou Jane Seymourovou a dětmi Marií, Alžbětou a Edwardem.

03439423.jpeg

Jsou na výstavě také díla známých starých mistrů?Určitě. Myslím, že jména jako Leonardo da Vinci nebo Rembrandt jsou dostačující. Z oblasti užitého umění bych pak zmínil šperkaře a zlatníka Carla Fabergého.

03439426.jpeg

Ví se nebo víte, jaké obrazy má v oblibě královna Alžběta II.?No mohu tak soudit podle toho, jaké obrazy visí právě v Buckinghamském paláci či ve Windsoru nebo z fotografií její pracovny. Takže má určitě ráda především staré holandské mistry ze 17. století, z toho zlatého věku holandské malby. A zcela jistě má ráda obrazy anglického malíře George Stubbse, který maloval téměř výhradně koně. Její láska ke koním je obecně známá. Jen připomenu, že Královská sbírka, jedna z nejlepších na světě, čítá sedm tisíc obrazů, 30 tisíc akvarelů a kreseb a 500 tisíc grafik, takže má velký výběr. Ovšem tato umělecká díla jí nepatří, Royal Collection je opečovává pro národ a královniny následníky.

03439425.jpeg

Uplynulou sobotu se pro veřejnost otevřely brány Buckinghamského paláce. Souvisí to nějak se současnou výstavou v Queen´s Gallery?Ne, to je dnes již tradiční letní otevření paláce pro veřejnost. Poprvé se tak stalo v roce 1993. A přístupné jsou jen reprezentační prostory paláce, tedy 19 sálů z celkového počtu 775 místností. A při odchodu si návštěvníci mohou také prohlédnout část palácové zahrady, takové oázy klidu uprostřed Londýna. Ovšem musí jít po vyznačené trase, nemohou se po zahradě volně pohybovat jako například při tradiční Garden Party.

Je letošní otevření paláce něčím jedinečné?No určitě tím, že poprvé od toho roku 1993 se do paláce nevstupuje bočním vchodem, který je ostatně nedaleko právě od Queen´s Gallery sídlící v prostorách bývalé palácové kaple, jež byla zničena při náletech během druhé světové války. Letos vstupují návštěvníci hlavním vchodem. Tedy hlavní bránou, kterou do paláce přijíždějí hlavy států, britští premiéři a také občas novináři. Otevření paláce je vždy spojeno s malou výstavou. Ta letošní nabízí například několik královniných rób, pár tiár i několik oficiálních státních darů, které dostala od hlav nejrůznějších zemí mezi lety 1960 až 2015, tedy do současnosti.

03439424.jpeg

Mezi nejzajímavější patří mexický keramický Strom života. Nejsou tu samozřejmě všechny oficiální dary, ty by se ani do poměrně malých výstavních prostor nevešly. Takže například chybí dar od prezidenta Václava Havla. No a vždy je jedinečná možnost prohlédnout si palácovou obrazárnu, kde se jednotlivé obrazy rok od roku mění, podle toho, jak jsou zapůjčovány na různé výstavy nejen po Británii, ale v celém světě. Brány Buckinghamského paláce se naposledy pro veřejnost otevřou 27. září.

autor: jbe
Spustit audio