Rakousko si připomíná sto let od začátku 1. světové války

14. leden 2014

Sto let uplyne v letošním roce od začátku první světové války, která změnila mapu Evropy. Kulaté výročí této historické události je samozřejmě jedním z nejdůležitějších témat kulturního roku v sousedním Rakousku.

Po celý minulý rok se v rakouských kulturních institucích chystaly desítky projektů, literárních večerů a koncertů, které výročí 1. světové války připomenou. Na Ministerstvu zahraničních věcí v centru Vídně je stoleté jubileum připomenuto velkým ciferníkem s letopočty 1914 a 2014. Rakouská kulturní fóra po celém světě budou letos na výročí upozorňovat ve svých programech.

Po celém Rakousku proběhne řada výstav – například v březnu bude zahájena výstava „Život s velkou válkou“ v dolnorakouském zámku Schallaburga, v dubnu nabídne Židovské muzeum ve Vídni výstavu dokumentující tragédii Židů během první světové války.

V Rakousku bude největší pozornost zcela jistě soustředěna na 28. červen. V tento den uplyne přesně sto let od atentátu na Františka Ferdinanda d'Este, arcivévodu a následníka rakousko-uherského trůnu. V Sarajevu, kde k tragédii došlo, se uskuteční slavnostní pietní akt a koncert Vídeňských filharmoniků pod taktovkou rakouského dirigenta Franze Welsera-Mösta.

02652213.jpeg
autoři: Martin Krafl , Helena Petáková
Spustit audio