„Rembrandt z Drohobyče“ zemřel ve 23 letech, přesto zanechal rozsáhlé dílo

31. říjen 2014

Velmi nevšední výstavu je nyní možné navštívit v polské Lodži. Jedna z tamních galerií se rozhodla uspořádat po 25 letech vůbec první monografickou expozici děl Maurycyho Gottlieba, významného malíře, který neměl příliš mnoho času ukázat světu svůj talent.

Jméno Gottlieb je v Polsku tradičně spojováno s malířským uměním. A dobrým uměním. Většinou si ale při vyslovení tohoto příjmení lidé vzpomenou na Leopolda Gottlieba. Faktem je, že všech pět bratrů Gottliebových se věnovalo malbě. Z dnešního pohledu nejvíc z nich uspěl právě Leopold, který za sebou zanechal řadu velmi oceňovaných děl. Ovšem ještě větším talentem disponoval jeho starší bratr Maurycy, kterého týdeník Polityka dokonce nazval Rembrantem z Drohobyče.

Malíř zanechal kolem tří set kreseb i olejomalebMagazín ve své recenzi napsal, že Maurycy Gottlieb byl nesmírně pracovitý a za několik málo let stihnul namalovat tolik, co jiní za celá dvě desetiletí. Měl techniku, jakou disponovali velcí mistři - ostatně vzorem pro něj byl Rembrandt. A také je v jeho díle znatelná vyzrálost a psychologická hloubka.

Obraz jako prostředek dorozuměníPřestože pocházel z ortodoxní židovské rodiny, cítil se současně Polákem. To mu podle kritiků mohlo způsobovat emocionální napětí, které se na jeho díle projevilo jistou melancholií a smutkem. Malování pro něj bylo jakýmsi univerzálním jazykem, díky němuž mohli najít porozumění lidé různých národností i vyznání. Ovšem Maurycy Gottlieb neměl mnoho času své vize dokončit. Zemřel už v roce 1879 - v době, kdy mu bylo pouhých 23 let. Jeho talentovaný a slavný bratr Leopold se narodil až pět let poté.

Na expozici v Lodži je nyní - téměř po čtvrt století - možné znovu vidět ucelený soubor prací Maurycy Gottlieba. V prostorách Herbstova paláce jsou až do 1. února vystaveny zhruba tři desítky jeho obrazů. Byly zapůjčeny jak z polských, tak i zahraničních sbírek. Podle kurátora je to naprosto jedinečná příležitost, jak se seznámit s tvorbou Maurycy Gottlieba na jednom místě. Už jen proto, že dnes je mnohými označován za nejvýznamnějšího židovského malíře 19. století.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio