Reynek – Chagall: setkání géniů ve Valdštejnské jízdárně

9. červenec 2014

105 originálních grafik a tři typografické listy z bible světoznámého malíře Marca Chagalla doplnily výstavu Bohuslava Reynka ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Dvojvýstavu můžete ve Valdštejnské jízdárně v Praze navštívit ode dneška do 14. září.

Už na třicet tisíc lidí navštívilo od poloviny dubna ve Valdštejnské jízdárně v Praze dosud nejrozsáhlejší výstavu díla grafika a malíře Bohuslava Reynka nazvanou Reynek: Génius, na kterého jsme měli zapomenout.

Setkání Petrkova a VitebskaNyní připravili organizátoři výstavy návštěvníkům další překvapení. Počínaje 9. červencem můžete ve Valdštejnské jízdárně konfrontovat Reynkovu produchovnělou grafickou tvorbu, v níž se často objevují i biblické motivy, s ucelenou kolekcí 105 ilustrací ke Starému zákonu od světově proslulého bělorusko-francouzského malíře s židovskými kořeny, Marca Chagalla (1887 v Ljosně u Vitebska v Bělorusku - 1985 v Saint-Paul de Vance v jižní Francii).

Dvě edice z padesátých letChagallovy biblické ilustrace byly vydány v roce 1956 pouze ve dvou edicích. První v počtu 295 výtisků číslovaných 1-295 a druhá v počtu dvaceti výtisků číslovaných I-XX, která byla určena pro autora a jeho spolupracovníky.

Výstavu pořádá Nadační fond Richarda Fuxy společně s Národní galerií v Praze, Galerií Zdeněk Sklenář a Nadací Reynek.

Spustit audio