Říše středu na Betlémském náměstí. Náprstkovo muzeum představuje poklady ze svých čínských sbírek

3. listopad 2015

V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze mohou zájemci vidět výstavu s názvem Říše středu. Představuje unikátní exponáty z čínské sbírky muzea, přičemž nejstarší z nich pocházejí ze 3. století našeho letopočtu a „nejmladší“ připomínají závěr vlády dynastie Ming.

V Mozaice 27. října jsme představili několik nejskvělejších předmětů expozice, jako jsou keramické hrobové figury, vzácná dřevěná skulptura bodhisattvy soucitu a deset metrů dlouhý svitkový obraz středověkého čínského města.

03504950.jpeg

Výstava je rozdělena do tří celků. První část seznamuje s Hedvábnou stezkou a jejím vlivem na kulturu a společnost Číny. Druhá část je zaměřena na příchod Mongolů na čínské území ve 13. století a třetí oddíl seznamuje s obdobím 14. až počátku 17. století a dynastií Ming.

Ve druhé „návštěvě“ zveme k prohlídce čínského porcelánu, soch a předmětů z kovu. Součástí výstavy je samozřejmě bohatý doprovodný program. Výstava potrvá v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí v Praze až do 30. září 2016. První víkendový workshop je na téma Cesta po středověké Číně a koná se v sobotu 7. listopadu od 15 hodin. Ve čtvrtek 12. listopadu je možné od 17:30 hodin navštívit přednášku Petry Pollákové s tématem Život na nefritové terase.

Spustit audio