Rituály mimoevropských kultur často smrt vítají a slaví

31. říjen 2014

Pohřební rituály v mimoevropských kulturách představuje výstava Rituály smrti otevřená od 30. října, v rámci výstavního cyklu Smrt Národního muzea, v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Výstavu můžete navštívit do 20. června 2015.

Výstava odpovídající už svým názvem nadcházejícímu dušičkovému období je součástí výstavního cyklu „Smrt“, který připravilo Národní muzeum v Praze pro návštěvnickou sezónu letošního a příštího roku. Projekt představuje smrt jako společenský fenomén ovlivňující nejrůznější aspekty lidského života.

Smrt nebyla a není jen děsivým koncem. A protože expozice Náprstkova muzea se zaměřuje především na mimoevropské kultury, je možné srovnávat rozdílný přístup a přijetí smrti. „Někde se na ni lidé připravují celý život,“ píše se v anotaci výstavy, „jinde je jen jedním z mnoha momentů neustálého koloběhu životů. Ani pohřební obřady nejsou vždy smutné a vážné. Naopak, musí se pořádně oslavit. A zatímco někde zemřelý dostává bohaté dary na svoji další cestu, jinde je mrtvé tělo jen přítěžkem. A bát se zemřelých? Někde přicházejí s chutí strašit živé, jinde však jen žadoní o pokrmy a vodu, kterých se jim v posmrtném stavu nedostává.“

Další výstavy cyklu „Smrt“ Národního muzea v Praze najdete v Českém muzeu hudby na Malé Straně, kde je do 23. února otevřena výstava Smrt kmotřička a v Národopisném muzeu-Musaion v Letohrádku Kinských na pražském Smíchově, kde až do 12. července 2015 probíhá výstava Onen svět.

Spustit audio