Rozhovory, rozstříhané dopisy, dva umělci, Andělé

16. prosinec 2014

Pražský Topičův klub hostí pod názvem Rozhovory kolekci plastik významného českého sochaře Jana Koblasy. Spolu s jeho samostatným dílem galerie představuje soubor obrazů jeho ženy Sonii Jakuschewy a také jejich společné dílo, cyklus Andělé. Výstavu můžete navštívit do 6. února 2015.

Dvaaosmdesátiletý sochař, malíř, grafik, kreslíř, ale také básník a literát Jan Koblasa patří k nejvýznamnějším českým umělcům druhé poloviny dvacátého století. V roce 1968 emigroval, působil nejdříve v Miláně a odtud přesídlil do Německa. Stal se profesorem na Muthesius Hochsule v Kielu, kde založil a v letech 1969-1998 vedl sochařský ateliér. Několik let vedl také ateliér sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze.

Obrazy, sochy, rozhovoryJeho díla jsou dnes zastoupena ve významných veřejných a soukromých sbírkách v Evropě, Americe, Africe i v Asii. V Topičově klubu Topičova salonu na Národní třídě v Praze však tentokrát Jan Koblasa nevystavuje sám, ale jeho sochy vedou dialog s obrazy jeho ženy Sonii Jakuschewy. Proto také právě zahájená výstava dostala název Rozhovory.

Barvy, slova, dimenzeIlona Víchová, kurátorka výstavy, o její koncepci říká, že vychází z názvu, mají to být „rozhovory“, dialogy, „tím pádem jsem chtěla zdůraznit komunikaci obou výtvarných cest těchto autorů.“ Jan Koblasa a Sonia Jakuschewa spolu od roku 1993 žijí a pracují v Hamburku, „ovlivňují se i vzájemně inspirují, jejich výtvarná díla se střetávají, někdy prolínají, a dokonce ústí do společných realizací, které jsou na výstavě zastoupené cyklem Andělé.“

03274482.jpeg

Sonia Jakushewa je umělkyně expresivních výrazně barevných pláten, která jsou založena na monumentálním malířském gestu. Její obrazy jsou dynamické a mají velkou plasticitu. „Malba je pro mne intenzivní proces,“ říká umělkyně, „vznikající v dialogu, například s mým manželem.“ Cyklus Andělé vznikl z dopisů Jana Koblasy Sonii Jakushewě do Moskvy. Po letech z nich umělci stvořili speciální konfiguraci plastiky a psaného slova.

Spustit audio