Rozmáčím všechnu svou předběžnou vůli po konkrétních tvarech a stávám se služebníkem tekutosti

6. září 2016

V Galerii Václava Špály začíná výstava prací malíře, grafika, performera, hudebníka, divadelníka a básníka Petra Nikla nazvaná Pijavice. Její jádro tvoří velké tušové malby na rýžovém papíře vytvářené na principu náhody.

Výstavy Petra Nikla, zakládajícího člena skupiny Tvrdohlaví, povětšinou překračují meze běžné podívané, protože se na nich vždy něco zajímavého děje a navíc exponátem, nebo lépe řečeno hybatelem předváděných situací, nezřídka bývá i sám autor. Tak je tomu i u právě otevřené výstavy nových Niklových tušových maleb na rýžovém papíře nazvané Pijavice. Autor o ní tvrdí, že jde o „laboratorní výstavu“, na níž pokračuje v pokusech předvádění vzniku náhodných kreseb. Náhodné, samovolné procesy jsou v posledních letech jednou z jeho oblíbených tvůrčích metod.

Logo

Byl jsem jen při tom, při jejich růstuPeripetie vzniku „pijavic“ popisuje umělec v anonci výstavy: „Papír jako pijavici, která nekontrolovatelně šíří vylitou skvrnu, jsem poprvé použil před šesti lety. Vloni jsem v Pekingu nasál vůni tuše a přivezl si balík rýžového papíru. Na rozdíl od vodou hnaných pigmentů po kluzkých površích mě překvapilo organické rozrůstání nalité barvy. Fascinuje mě tvarosloví, které se i při snaze jej ovlivnit stejně rozpustí jinak.

Některé ze skvrn jsem později překopíroval do obrazů Při této práci rozmáčím všechnu svou předběžnou vůli po konkrétních tvarech, stávám se spouštěčem stružek tuše, služebníkem tekutosti. Obrazce se mi jeví přesvědčivé a samostatné jen když nejsou řízeny žádnou předešlou vizí. Vznikají rychle při jednorázovém vylití a vysychání. Jsou záznamem času rozpíjení a nesnesou dodatečné úpravy. Nesmím si je v představách předem určit. Jinak se nevyjeví. Tekutost se mi vysměje. Skvrna zmrtví. Hlava kočky, kterou jsem neplánoval. Ryba, kterou jsem si nevysnil...“

Petr Nikl: Pijavice

Výstavu můžete v Galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze navštívit do 16. října. Doprovází ji cyklus večerních autorských vystoupení s hudebními hosty. To první se koná ve středu 7. září od 18 hodin. Hudebními partnery Petra Nikla při něm budou muzikanti Oskar Törok a Vojta Procházka. Ve středu 23. září bude autorovým hostem hudebník a multimediální umělec Jaroslav Kořán.

Spustit audio