Ruská skupina „Voina“ v obnovené Galerii Artwall

9. listopad 2011

Po třech letech obnovila v úterý 8. listopadu po tříleté nucené odmlce svou činnost Galerie Artwall, která od jara 2005 do podzimu roku 2008 uspořádala ve veřejném prostoru v nikách kamenné letenské opěrné zdi na pražském nábřeží kapitána Jaroše a Edwarda Beneše 15 výstav zprostředkujících kolemjdoucím a projíždějícím setkání se současným uměním.

Galerie Artwall se stala první galerií v České republice zlikvidovanou na politickou objednávku, kvůli umění, které prezentovala. Není tedy divu, že je její obnovená činnost nastartována právě projektem „Voina Wanted“, jehož autory jsou členové ruského uměleckého aktivistického kolektivu „Voina“. Ten působí od roku 2007 a proslavil se akcemi kritizujícími mocenské poměry a porušování občanských práv a svobod v Rusku.

Karel Oujezdský si na nábřeží Vltavy pozval k mikrofonu nejdříve kurátorku Galerie Artwall Zuzanu Štefkovou. Zeptal se jí, jakým řízením osudu se po třech letech podařilo činnost této unikátní galerie pod širým nebem obnovit.

Výstavu „Voina Wanted“, umístěnou v nikách opěrné zdi letenských sadů na Nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše v Praze, si můžete prohlédnout do konce roku.

Projekt probíhá pod záštitou primátora hlavního města Prahy doc. MUDr Bohuslava Svobody, CSc. Diskusní setkání se členy ruské skupiny „Voina“ a prezentace jejich tvorby proběhne ve středu 9. listopadu od 19 hodin v Divusu v bývalé budově Dopravních podniků v Bubenské ulici číslo 1 v Praze 7.

Spustit audio