Rusko v Londýně připomíná svůj zlatý věk výtvarného umění portréty Tolstého, Čechova i Čajkovského

25. květen 2016

National Portrait Gallery (londýnská Národní portrétní galerie) si připomíná 160. výročí svého založení. A shodou okolností letos uplynula stejná doba od vzniku moskevské Treťjakovské státní galerie. Obě kulturní instituce své oslavy spojily a výsledkem jsou dvě výstavy, jedna v Moskvě, druhá v hlavním městě Velké Británie.

Treťjakovská stání galerie zapůjčila veškeré artefakty na londýnskou výstavu, na oplátku zase londýnská galerie připravila pro Moskvu výstavu s dlouhým názvem „Od Alžběty po Viktorii: Britské portréty ze sbírek Národní portrétní galerie“. Na ní mohou Moskvané vidět kromě podobizen obou královen, například portréty Charlese Dickense, Isaaca Newtona, Charlese Darwina a především Williama Shakespeara. Jeho portrét byl vůbec prvním sbírkovým předmětem londýnské galerie.

Londýnská výstava zahrnuje období mezi lety 1867 až 1914, tedy do vypuknutí první světové války. Je to doba, které se také někdy říká zlatý věk ruského výtvarného umění. Objevují se tu vesměs tváře osobností z ruského kulturního života, například portréty spisovatelů Antona Pavloviče Čechova, Fjodora Michajloviče Dostojevského, Ivana Sergejeviče Turgeněva, samozřejmě Lva Nikolajeviče Tolstého, dále hudebních skladatelů v čele s Petrem Iljičem Čajkovským. Kromě něj tu jsou také Nikolaj Rimskij-Korsakov či Modest Petrovič Musorgskij. Nechybí portrét proslulé básnířky Anny Achmatovové. Značnou část obrazů objednal přímo Pavel Treťjakov, obchodník a filantrop a v neposlední řadě zakladatel galerie. Připomeňme, že Pavel Michajlovič Treťjakov žil v letech 1832 až 1898.

03635613.jpeg

Jeho portrét, který vytvořil Ilja Repin v roce 1883, na londýnské výstavě nechybí, visí hned u vstupu, vlastně vítá návštěvníky.

Kromě Ilji Repina jsou ostatní malíři, autoři vystavených portrétů, pro nás téměř neznámí. Ilja Repin vytvořil v petrohradské nemocnici portrét Musorgského jen několik dní před jeho smrtí. Z dalších výtvarníků zmíním alespoň Vasilije Perova, který namaloval jediný portrét Dostojevského za spisovatelova života. A dále bych rád zmínil jméno Olga Della-Vos-Kardovskaja, což byla ruská malířka, která v roce 1914 vytvořila portrét básnířky Anny Achmatovové. Je to „nejmladší“ obraz vystavený na londýnské výstavě.

Výstava Rusko a výtvarné umění: Doba Tolstého a Čajkovského potrvá v Národní portrétní galerii do 26. června 2016.

autor: jbe
Spustit audio