Ruský a britský malíř se představují jako „Jedlíci dortíků a citronů“

7. únor 2014

V malé galerii Galerie Rudolfinum spolu na jednom místě vystavují dva generačně rozdílní autoři, dva malíři s rozdílnou zkušeností i různým místem původu.

Ruský malíř a konceptuální umělec Viktor Pivovarov se narodil v roce 1937 v Moskvě a od roku 1981 žije a pracuje v Praze. Britský malíř Ged Quinn se narodil v roce 1963 v Liverpoolu a žije a pracuje v Cronwallu.

Na společnou výstavu nazvanou „Cake and Lemon Eaters / Jedlíci dortíků a citronů“ je do Galerie Rudolfinum pozval její ředitel – historik umění Petr Nedoma.

Oba autoři vycházejí z dějin evropské malby, oba berou jako základ zátiší 17. a 18. století pro vytváření svých vlastních obrazů, vlastních kompozic, kde propojují prvky historické malby nám důvěrně známé s něčím, co je vzato ze současnosti.Tím obrazy posouvají k současnosti, neboť promlouvají k dnešnímu divákovi, ale zároveň navádějí dnešního diváka k tomu, aby se zamýšlel nad vlastní historií, aby si „vytahoval z paměti“ to, na čem evropská kultura stojí, popisuje Petr Nedoma.

Výstavu si můžete v malé galerii Galerie Rudolfinum prohlédnout do 20. dubna. V prostorách samotné Galerie Rudolfinum na vás čeká výstava fotografií nazvaná „Only The Good Ones“, prezentující čtyřicet převážně amerických fotografů pracujících s fenoménem fotografické momentky. Ta je otevřena do 6. dubna.

Kurátor výstavy Petr Nedoma říká, že Pivovarov i Quinn se nespokojují s pouhou návštěvou muzea nebo galerie. „S historickou vrstvou, dalo by se říci s historickou zátěží, pracují velmi promyšleně a koncepčně, čímž ji obnovují nebo, lépe řečeno, revitalizují. Jestliže používají jazyk umění předchozích staletí, v některých případech až na úrovni doby, k níž se vztahují, pak i časová cézura mezi historickým předobrazem a jeho dnešním znovupoužitím v jejich díle hraje podstatnou a významotvornou roli.“

autoři: Karel Oujezdský , Lucie Malušková , Karel Kratochvíl
Spustit audio