Rytmus berlínské metropole s prostitutkami nahradily obrázky rolníků

26. únor 2015

Největší sbírku předního expresionisty Ernsta Ludwiga Kirchnera, představitele umělecké skupiny Die Brücke, mají, mimo Německa, ve švýcarském Davosu.

Ernst Ludwig Kirchner maloval všude a za všech okolností. „V naší sbírce máme 12 tisíc děl,“ upozorňuje ředitel muzea Thorsten Sadowsky. „Kirchner byl až manicky aktivní. Po Picassovi po sobě zanechal jeden z největších uměleckých odkazů 20. století, kolem 30 tisíc děl.“

Ve sbírce davoského muzea mají obrazy, tisky, litografie, několik soch, 160 skic, přes 1000 fotografií. Futuristická kostka v centru švýcarského města láká návštěvníky od roku 1992. „Od založení patříme k nejvýznamnějším muzeím expresionismu na světě,“ pokračuje Thorsten Sadowsky.“ Průběžně měníme expozice, kombinujeme Kirchnerovy obrazy s díly jiných umělců.“ Momentálně jsou vedle Kirchnerových obrazů v Davosu k vidění díla Phillipa Bauknechta, který ve švýcarském městě rovněž strávil část svého života.

03324486.jpeg

Přijel na zotavenou, zůstal dvacet let„Ernst Ludwig Kirchner sem přišel v roce 1917, byla krutá zima, po pobytu na frontě byl ve špatném psychickém i tělesném stavu. Pil absint, bral morfium, byl silně závislý.“ Na místní horaly působil německý bohém podle Thorstena Sadowskyho jako zjevení. Samotný umělec, který je považovaný za nejdůležitějšího a nejtalentovanějšího představitele skupiny Die Brücke, také musel změnit téma svých obrazů. Rytmus berlínské metropole s prostitutkami jako oblíbeným objektem nahradil vesnický život, obrázky rolníků.

Nové vidění, rolnice a elegantní střevíčkyObjevil sice novou krajinu, malé chaty se zvířaty, charakteristické vrcholy, silné barvy, ale své městské postavy vzal sebou do Davosu. Jeho rolnice má elegantní siluetu a je obutá do střevíčků městské dámy. Jeden z prvních davoských obrazů se ještě nese v duchu expresionismu. Umělec se ale vyvíjel. „Od roku 1925 změnil styl. Nastupuje zcela nový plakativní styl, ovlivněný Picassem a surrealismem. Jejich díla poprvé viděl v Kunsthausu v Curychu a novým stylem se nechal unést.

03324484.jpeg

Hyperaktivního umělce zastavil až nacismusErnst Ludwig Kirchner se ve Švýcarsku zcela zotavil. Chuť do malování mu vzal až nástup nacismu. Jeho dílo spolu s dalšími německými umělci ze skupiny Die Brücke nebo Blaue Reiter bylo označeno jako zvrhlé umění a na 640 děl bylo zabaveno. Když mu bylo zakázáno vystavovat, sám řadu svých dřevorytů spálil. V roce 1938 se Ernst Ludwig Kirchner ve švýcarské vesnici Frauenkirch ležící u Davosu zastřelil.

autor: kls
Spustit audio