S malířem Otakarem Nejedlým z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpět

20. červen 2013

Objevná výstava obrazů malíře Otakara Kubína s lákavým názvem „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpět“ je otevřena v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem.

Před 130 lety – v roce 1883 – se v Roudnici nad Labem narodil český malíř Otakar Nejedlý, který od roku 1925 až do své smrti v roce 1957 působil jako profesor speciální krajinářské školy na Akademii výtvarných umění v Praze.

Ranou tvorbu Otakara Nejedlého jako svébytný jev vybočující z hlavního proudu uměleckých tendencí českého výtvarného umění představuje výstava „Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky“, kterou ve svých prostorách připravila v rámci volného cyklu „Počátky moderny“ Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. A to ve spolupráci s Východočeskou galerií v Pardubicích, kde bude mít výstava svou reprízu od 1. října.

Redaktor Karel Oujezdský si k mikrofonu pozval kurátorku výstavy – historičku umění Alenu Potůčkovou, ředitelku Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Zajímalo ho, čím se roudnická výstava liší od předchozích pohledů na dílo Otakara Nejedlého.

02912843.jpeg

Výstavu obrazů malíře Otakara Nejedlého si můžete v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem prohlédnout až do 15. září.

Od 1. října do 24. listopadu bude výstava v rozšířené podobě představena ve Východočeské galerii v Pardubicích.

Spustit audio