Samorosti v Experimentálním prostoru NoD v Praze

7. srpen 2013

Když Centrum současného umění DOX uspořádalo vloni v květnu 1. Salon umění se zaměřením na malbu, přihlásilo se 535 účastníků s 1132 díly.

Akce vzbudila řadu pozitivních i negativních reakcí a padl dokonce i názor, že takové "salony", na nichž si kdekdo vystavuje, co chce, prokazují umění medvědí službu.

Uplynul rok a pár měsíců a máme tady další přehlídku podobného typu. Pořadatelem je tentokrát pražský Experimentální prostor NoD v Dlouhé ulici na Starém Městě a výstava prací amatérů, insitních tvůrců i několika profesionálů dostala případný název "Samorosti 2013".

Celkem se do přehlídky přihlásilo 130 autorů, nejstaršímu účastníkovi je 70 let a nejmladší je studentka gymnázia. Pořadatelům přehlídky se podařilo oslovit i řadu mimopražských autorů a mezi vystavujícími je i několik autorů zahraničních. Proč se Galerie NoD rozhodla uspořádat soutěžní přehlídku "Samorosti 2013", na to se Karel Oujezdský zeptal kurátora Galerie NoD Jiřího Machalického a kurátorky výstavy Veroniky Zajačikové.

Přehlídku nezávislého umění "Samorosti 2013" si můžete v Experimentálním prostoru NoD v Dlouhé ulici na Starém Městě v Praze prohlédnout do 1. září. Cena diváků bude udělena na základě hlasování, které bude možné provést vhozením hlasovacího lístku do boxu umístěného v Café NoD do neděle 25. srpna. Vyhlášení vítězů a dernisáž pak proběhne v pondělí 26. srpna od 19 hodin.

Spustit audio