Schvácen kráčel jsem tmavými houštinami

27. leden 2015

Mladý absolvent AVU malíř Tadeáš Kotrba představuje soubor svých malých i větších obrazů na nešepsovaném plátně, kterým reflektuje svůj loňský pobyt v jihovýchodní Asii. Výstavu můžete navštívit v The Chemistry Gallery ve funkcionalistické budově bývalých Elektrických podniků v pražských Holešovicích do konce února.

Do názvu výstavy vložil malíř Tadeáš Kotrba, loňský absolvent Akademie výtvarných umění v Praze, inspirace související s jeho pobytem na exotickém ostrově. Přesto obrazy pohybující se na pomezí krajinomalby, figury a portrétu řeší spíše klopýtání přes překážky umělcových osobních, vnitřních cest.

03302071.jpeg

„Kotrba krajiny a prostory nevytváří proto, abychom se kochali vznešenou krásou přírody, jako romantici předminulého století, ale abychom se v nich našli a začali se rozpomínat,“ nabízí možnost porozumění kurátorka výstavy Emma Pecháčková. „Jsou to výseče vzpomínek stejně jako je tomu v naší paměti, která je nedokonalá a nikdy není schopná zakonzervovat suvenýr tak, abychom jej zpětně zrekonstruovali do posledního detailu. Kromě nemožnosti zapamatovat si život a svět kolem nás je tu ještě jedno marné snažení, které Tadeáš Kotrba umí přenést do obrazů. Je to nekonečné sisyfovské úsilí dostat se o krok dál, překonat překážky a znovu se přemoci.“

Spustit audio