Sedmatřicet variací na Střety v historii: příběhy z počátků lidstva i z nedávné minulosti

19. srpen 2015

Na historickou malbu od 18. století až po současnost se zaměřuje výstava v londýnské Tate Britain. Pod názvem Střety v historii ji můžete navštívit do 13. září.

Expozice se nezaměřuje výhradně na válečné konflikty, ale i na různé další významné historické události. Ukazuje, jak dějinné okamžiky zachycovali staří malířští mistři, to jsou vesměs realistické obrazy, které vlastně svým způsobem nahrazovaly dnešní televizní zpravodajství. A v takové juxtapozici pak výstava představuje, jak různé historické střety, různé historické události reflektují moderní výtvarníci v druhé polovině dvacátého století i na počátku století jedenadvacátého.

03453155.jpeg

Jaké dějinné události výstava přibližuje?Spektrum historických událostí, které výstava přibližuje je skutečně široké. Například od obrazů, které různým způsobem zachycují bitvu u Trafalgaru a smrt admirála Nelsona, v říjnu od této bitvy uplyne 210 let, až třeba po obraz z roku 2005, v němž Dexter Dalwood ztvárnil demonstraci proti tzv. dani z hlavy na Trafalgarském náměstí v Londýně v roce 1990. Ale jsou tu zachyceny i méně známé události, jako například neúspěšná invaze Francouzů na Normanské ostrovy v lednu 1781. Na rozměrném plátnu ji ztvárnil dnes neznámý malíř John Singelton Copley a nazval jej Smrt majora Peirsona, 6. leden 1781. Zajímavý je také obraz Waltera Sickerta nazvaný Přistání slečny Earhartové. Namaloval jej v roce 1932. O pět let později slavná americká letkyně Amelie Earhartová zmizela beze stopy v Pacifiku.

Jsou na výstavě také práce nějakých i světově proslulých britských malířů?Ano, jsou, řadil bych k nim i Waltera Sickerta. Především ale musím jmenovat Williama Turnera, předchůdce impresionistů. Překvapivě však není vystaven jeho obraz Bitva u Trafalgaru, 21. říjen 1805, který vytvořil v letech 1823 až 1824, ale jeho olejomalba Potopa z roku 1805, myšlena je biblická potopa. Výstava se tedy zaměřuje nejen na události z britských dějin, ale vrací se v některých dílech i do antiky a biblických příběhů, vlastně až do počátků lidstva. Vystaven je i o sto let mladší ztvárnění potopy, a to na plátně dnes již téměř zapomenuté malířky Winifred Knights, která svoji Potopu vytvořila v roce 1920 a nepochybně v něm reflektovala zkušenosti z první světové války. Takže vlastně takto zprostředkovaně se první světová válka na výstavě objevuje.

03453157.jpeg

Ale vrátím se k proslulým či známým výtvarníkům, jejichž díla jsou v expozici vystavena. K nim určitě patří Richard Hamilton, který je tu zastoupen například diptychem Občan, v němž ztvárnil biblickým způsobem moderní tragédii Severního Irska. Obraz Občan vytvořil v letech 1981 až 1983. A do třetice bych jmenoval současného výtvarníka, laureáta prestižní Turner Prize Jeremy Dellera, který se ve své práci z roku 2001 vrátil o téměř dvacet let zpátky, do roku 1984, kdy se odehrávaly velká střetnutí mezi horníky a policií v Jižním Yorkshiru. Jen ještě dodám, že tato výstava je opravdu zkoupá na zápůjčky, z celkového počtu 37 vystavených prací jen devět nepochází ze sbírek Tate Gallery, což je škoda. Právě proto asi chybí i ten Turnerův obraz Bitva u Trafalgaru.

03453156.jpeg
03453158.jpeg
autor: jbe
Spustit audio