Shakespeare v Královské knihovně, jak ho četl Karel I. nebo kreslila princezna Alice

20. duben 2016

V anglickém Windsoru, v monumentálním sídle britských panovníků Windsor Castle, připravili jednu z mnoha letošních akcí připomínajících 400. výročí smrti Williama Shakespeara. Je to výstava nazvaná Shakespeare v Královské knihovně, která přibližuje především vztah generací anglických a britských monarchů k nejslavnějšímu dramatikovi, časově od Alžběty I. až po dnešek, neboť současným předsedou Royal Shakespeare Company, tedy Královské Shakespearovské společnosti, není nikdo jiný než princ Charles. Expozici můžete vidět až do 1. ledna 2017.

Vystavena jsou různá vydání Shakespearových her i rozličné grafiky a další výtvarná díla. Můžeme pohlédnout i do Shakespearovy tváře, tedy alespoň v podobě, jak si ji představoval v druhé polovině 18. století anglický sochař John Cheere.

Poslední naděje krále Karla I.Především je vystaveno první velké sebrané vydání všech 36 Shakespearových her z roku 1623, tzv První folio. Vydali ho sedm let po dramatikově smrti jeho přátelé, herci John Heminges a Henry Condell. Toto folio získal král Jiří IV. ještě v době, kdy byl princem z Walesu, tedy někdy na počátku 19. století, od té doby je v Královské knihovně.

Velmi zajímavé je druhé folio, vydané roku 1632. Vlastnil jej totiž král Karel I. v době svého čtrnáctiměsíčního věznění na hradě Carisbrooke na ostrově Wight. Na předsádku vepsal latinsky „Dum Spero Spiro“, tedy „doufám, dokud dýchám“, a svůj monogram. Karel I. však dodýchal na popravišti roku 1649. Do královské knihovny pak toto vydání získal v roce 1800 král Jiří III. Je tu také několik samostatných vydání Veselých paniček Windsorských včetně jednoho, které má obal vyzdobený barevnou výšivkou Windsorského hradu. Ke svým narozeninám jej v roce 1917 dostala královna Mary, manželka Jiřího V.

03612010.jpeg

Hollarova grafika pomohla rekonstruovat divadlo GlobeJedním z nejvýraznějších výtvarných děl na výstavě je grafika Václava Hollara z roku 1647 nazvaná Velký pohled na Londýn, v němž zachytil také shakespearovské divadlo Globe, tedy vlastně to druhé, protože původní vyhořelo v roce 1613 (hned v následujícím roce bylo postaveno znovu). V roce 1642 bylo sice uzavřeno a později zbouráno, ale Hollar ho ještě stihl nakreslit. A právě jeho kresba posloužila při rekonstrukci této legendární divadelní scény na konci minulého století.

Princezna Viktorie kreslila Romea a JuliiVelmi zajímavá je také kresba, kterou vytvořila ve svých patnácti letech pozdější královna Viktorie někdy na přelomu let 1834 až 1835. V této subtilní kresbičce zachytila Romea a Julii. Vystaven je rovněž akvarel, jejž namalovala Viktoriina dcera Alice v roce 1859 a ztvárnila v něm jednu ze scén čtvrtého dějství Shakespearova Hamleta. Alice darovala tento akvarel mamince k narozeninám. A můžeme tu také vidět, s jakým zaujetím sledovala v roce 1853 královská rodina v čele s Viktorií představení Macbetha právě na hradu Windsor. Tento akvarel vytvořil belgicko-britský malíř Louis Haghe.

Shakespeare v deseti dějstvíchNěkolik tematických výstav přiblíží Shakespeara a jeho tvorbu i jeho odkaz během letošního roku přímo v divadle Globe. A velkou expozici nazvanou Shakespeare v deseti dějstvích připravila Britská knihovna. Tato velmi zajímavá výstava byla zahájena v pátek 15. dubna a je na ní například k vidění Shakespearův rukopis poslední nikdy nehrané hry Kniha sira Thomase Moora, v níž mimo jiné právě tento kancléř krále Jindřicha VIII. obhajuje tehdejší uprchlíky a požaduje soucit k nim. Tedy hra velmi aktuální. Výstava v Britské knihovně bude přístupná do 6. září.

autor: jbe
Spustit audio