Skvělý nový svět v Dox ukazuje, jak současnost mnohonásobně překonala včerejší chmurné vize

14. září 2015

Název monumentální výstavy Skvělý nový svět vychází z titulu antiutopického románu Aldouse Huxleyho. Expozici si můžete prohlédnout v Centru současného umění Dox v Poupětově ulici v Praze 7 - Holešovicích do 25. ledna příštího roku. Připraven je k ní bohatý doprovodný program v podobě diskusí a workshopů s vystavujícími umělci.

Román Aldouxe Huxleyho Brave New World (v prvním českém překladu jako Konec civilisace) vyšel v roce 1931. Anglický spisovatel v něm poukázal na hrozbu technologických intervencí vedoucích k řízenému rozdělení společnosti. Ironický tón díla využila i výstava v Centru současného umění DOX v Praze nabízející návštěvníkům srovnání slavných dystopických vizí budoucnosti popsaných v románech Aldouxe Huxleyho, ale také George Orwela v knize 1984 a Raye Bradburyho ve slavné knize 451 stupňů Farenhheita, se současnou společenskou situací.

Život v kleci a Svoboda v bublině a Odtržení a Absolutní štěstíMotto výstavy představuje citát George Orwella: „Lidstvo má na vybranou mezi svobodou a štěstím a pro obrovskou masu lidstva je štěstí lepší.“ A také Leoš Válka, autor koncepce výstavy a ředitel Centra Dox potvrzuje, že záměrem bylo naznačit, jaká je společnost, „která je vlastně spokojená se svojí rolí a už netrpí útlakem, respektive myslí si, že jím netrpí a tím, že jde o společnost orientovanou hlavně na spotřebu, na požitky, na zábavu, tak se tím představuje dnešní společnost“.

03470351.jpeg

Mezinárodní výstava představuje díla dvou desítek umělců z celého světa, kteří se zabývají tématy týkajícími se společenského dohledu, konzumní společnosti a světa médií. Výstavu o chmurné budoucnosti, která už se stala realitou, kurátorsky připravili Leoš Válka a Michaela Šilpochová.

Spustit audio