Sláva muzejní za projekt NTM v Plasích, publikaci o hrobech barbarů a výstavu Tenkrát na severozápadě

19. květen 2016

Slavnostní předávání cen 14. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 se uskutečnilo 18. května 2016 ve Smetanově síni v Obecním domě v Praze. Akci společně vyhlásily Asociace muzeí a galerií ČR, Ministerstvo kultury a Český výbor ICOM a účastnilo se jí 72 muzeí a galerií, které přihlásily celkem 80 projektů.

V honosných prostorách přivítali návštěvníky herečka Zdeňka Žádníková Volencová a rozhlasový moderátor Václav Žmolík. Český rozhlas byl navíc jedním z partnerů soutěže. Kromě Mezinárodního dne muzeí se tak v Obecním domě slavily také 93. narozeniny Českého rozhlasu. I proto celý program doprovázely nejen vzpomínky na jeho začátky, ale i Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Hudebníky ale na pódiu obklopovala řada historických předmětů Součásti výpravy slavnostního udílení cen se staly exponáty Technického muzea v Brně a Národního technického muzea v Praze. Každý ročník soutěže totiž představuje jiný typ muzejní instituce. Minulý rok byl věnovaný muzeím vlastivědného typu, ten letošní obracel pozornost k technickým muzejním institucím.

Právě Národní technické muzeum se stalo jedním z vítězů Odborná porota v kategorii Muzejní počin roku 2015 ocenila jeho projekt Centrum stavitelského dědictví Plasy. Podle jeho vedoucího Pavla Koděry jde o unikátní projekt, který v zahraničí nemá obdoby: „Propojujeme expozice stavitelství a řemesel s knihovnou a studijním depozitářem, s prezentací formou stavitelských výstav, a to vše přímo v areálu, který sám už je pokladnicí architektury. V zahraničí existují projekty zaměřené vždy na jeden segment, ale aby vše bylo provázáno na jednom místě, to nám není známo, že by podobný projekt někde existoval.“ Nové centrum vzniklo v areálu, který byl zbudován už v polovině 12. století, od roku 1145. Barokní přestavbu navrhoval pro areál v Plasích významný architekt Jan Blažej Santini.

Porotu zaujala také expozice věnovaná Ústí nad Labem v roce 1945, kterou uspořádalo tamní muzeum. Nejlepší publikaci pak podle odborníků vydalo v uplynulém roce Muzeum hlavního města Prahy a mluví o hrobech barbarů v Praze-Zličíně.

Letošní novinkou soutěže byla cena návštěvníků. Ti vůbec poprvé volili Muzeum roku, kterým se stal Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Jde o vilu, kam Karel Čapek jezdil se svou ženou Olgou Scheinpflogovou a přítelem Ferdinandem Peroutkou. Právě jim je teď muzeum věnované. Včetně jeho současných expozic, jak říká ředitelka Kristina Váňová: „Máme obrazovku, která nám rozšiřuje expoziční možnosti v tom smyslu, že si můžete navolit další soubory fotografií, které už by se na vystavené panely nevešly. Máte možnost poslechnout si autentický hlas Ferdinanda Peroutky z rozhlasového záznamu.“

Spustit audio