Sny a noční můry pronásledovaných umělců

1. březen 2012

„Dreams and Nightmares / Sny a noční můry“ – je název výstavy, kterou ze sbírek Muzea pronásledovaných umění v německém Solingenu otevřelo ve svých prostorách v Nerudově ulici na Malé Straně v Praze Muzeum Montanelli nazývané zkráceně MuMo.

Výstava představuje obrazy a grafiky 25 středoevropských, převážně německých umělců první poloviny minulého století, kteří se svým životem a dílem postavili proti bezpráví a nacistické diktatuře. Práce mnohých z nich byly v roce 1937 zařazeny do nechvalně proslulé mnichovské výstavy „Zvrhlé umění“, jejich díla byla zabavována, vyřazována z muzeí či ničena.

02569820.jpeg

Mnoho autorů bylo zbaveno možnosti vystavovat i učit na uměleckých školách, někteří se ocitli ve vězení, v pracovních a koncentračních táborech nebo byli nuceni emigrovat. Jejich výrazně expresívní díla bezprostředně reagující na nástup fašismu a situaci doby, můžeme dnes u nás díky objevné práci solingenského Muzea pronásledovaných umění vidět poprvé a zároveň poznat nám neznámé autory, které bylo třeba kvůli mnohaletému nezájmu znovu objevit.

Výstavu doplňují i dobové dokumenty a stručné biografie umělců, svědčící o jejich lidské statečnosti, pronásledování a někdy až neuvěřitelných osudech.

O bližší informace k výstavě „Sny a noční můry“ požádal Karel Oujezdský zakladatelku a ředitelku Galerie Montanelli profesorku Dadju Altenburg-Kohl.

Výstavu můžete navštívit do 22. května. Otevřeno je od úterý do soboty od 12 do 18 hodin a neděli od 12 do 16 hodin.

Spustit audio