Städel, Schirn, MAK, DAM…, Frankfurt vystavující

19. únor 2015

Co chystají frankfurtské galerie pro letošní rok? Některé jejich prezentace budou jistě turistickým magnetem, jiné lahůdkou pro milovníky extravagantního umění.

Galerie Städel je největší frankfurtská galerie, navíc letos slaví dvousté narozeniny. U příležitosti tohoto kulatého výročí pořádá velmi zajímavé výstavy. S napětím je očekávána především expozice Monet a zrození impresionismu (Monet und die Geburt des Impressionismus) výstava o raném impresionismu v Německu vůbec. Kromě Moneta budou vystaveny z vlastních sbírek nebo zapůjčeny obrazy jeho současníků Maneta, Degase, Sisleye, Pissara a dalších.

Städel MuseumV červenci uspořádá Städel další neméně zajímavou výstavu. Pod názvem 80-tá (Die 80er. Figurative Malerei n der BDR) představí figurativní umění německé provenience 80. let minulého století. Zastoupena jsou velká německá jména té doby - Adamski, Barfuss, Dahn, Fetting, Mideenhoff a další.

03319228.jpeg

Na říjen připravuje Städel uměleckou lahůdku. V Dialogu mistrovských děl (Dialog der Meisterwerke), bude představeno to nejlepší z vlastních sbírek. Kolem osmdesáti obrazů bude doplněno o jejich „protějšky“ zapůjčené ze světových galerií. Zavěšeny vedle sebe, budou tato mistrovská díla vytvářet něco na způsob uměleckého dialogu - to je alespoň záměr pořadatelů. Do dialogu vstoupí mimo jiné díla van Eycka, Degase, Baselitze a mnoha dalších.

Schirn Kunsthalle FrankfurtGalerie Schirn představí také několik zajímavých expozic. Zmínit se chci pouze o jedné, která začíná v březnu a pod názvem Umělci a proroci (Künstler und Propheten. Eine geheime Geschichte der Moderne 1872-1972) představuje díla umělců-vizionářů, k nimž podle konceptu galerie patří Schiele, Kupka, stejně tak jako Beyus, Immendorff nebo třeba Hundertwasser. Výstava potrvá do poloviny června.

03319227.jpeg

Museum für angewandte Kunst (MAK) Připravuje v únoru otevření rozsáhlé výstavy Buddha, 108 setkání (Buddha, 108 Begegnungen), ve které chce ukázat přehled a vývoj buddhistické kultury v průběhu dvou tisíciletí. Vystaveno bude, jak už název napovídá, 108 Buddhových podobizen z Indie, Číny, Tibetu, Koreje a Japonska.

Deutschen Filmmuseum Ukáže zájemcům od června expozici Film a videohra (Film und Videospiel). Představena budou dvě média, o jejichž konvergenci se v poslední době hodně diskutuje. Co mají společného a v čem se liší? Odpovědi na tyto otázky zprostředkuje frankfurtská výstava od června do ledna příštího roku.

03319226.jpeg

Deutsches Architekturmuseum (DAM)Muzeum architektury představí pod názvem Obraz architektury (Architekturbild. Europäischer Architekturfotografie-Preis 2015) soutěžící a laureáty Ceny evropské architektonické fotografie. Cena bude udělena při vernisáži 24. dubna.

autor: Eva Novak
Spustit audio