Stanislav Libenský Award & Cherchez la femme

1. říjen 2012

Na mimořádnou konfrontaci tvorby nejmladší generace sklářských výtvarníků z celého světa vás pozveme do ambitu Jiřského kláštera na Pražském hradě, kde je do 30. listopadu otevřena výstava prací účastníků 4. ročníku prestižní mezinárodní soutěže pro studenty vysokých uměleckých škol „Stanislav Libenský Award 2012“.

Přehlídka je spojená s komorní výstavou „Cherchez la femme“, věnovanou společné tvůrčí cestě dvou výjimečných osobností českého sklářského umění druhé poloviny 20. století – profesora Stanislava Libenského a jeho ženy Jaroslavy Brychtové, patronce „Stanislav Libenský Award“. Jejich společné dílo dnes hrdě vystavují muzea a galerie doma i v zahraničí a oceňuje je celý odborný svět.

Projekt „Stanislav Libenský Award“ iniciovala před pěti lety Pražská galerie českého skla, která uspořádala současnou výstavu ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze.

Jaká je hlavní idea mezinárodní soutěže, na to se Karel Oujezdský zeptal kurátora výstavy Milana Hlaveše, vedoucího sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Kurátorem této výstavy je Oldřich Palata ze Severočeského muzea v Liberci, který byl i členem odborné poroty mezinárodní soutěže „Stanislav Libenský Award“.

Výstavu „Stanislav Libenský Award 2012 & Cherchez la femme – společná cesta Libenský – Brychtová“ si můžete v ambitu Jiřského kláštera na Pražském hradě prohlédnout až do 30. listopadu. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio