Stuckisté chtějí rehabilitovat klasické výtvarné techniky

29. květen 2014

V pražské Galerii Vltavín vystavují pod názvem STUCK!! naši a britští umělci hlásící se k mezinárodnímu hnutí „stuckistů“, mezinárodního uměleckého hnutí, které od 90. let usiluje o rehabilitaci klasických výtvarných technik - malby a sochařství. Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout do konce července.

Expozice v Galerii Vltavín představí díla pěti předních reprezentantů stuckismu z pěti různých stuckistických skupin, včetně zakladatele směru, Charlese Thomsona. Součástí výstavy budou také obrazy úspěšných českých stuckistů Jiřího Hauschky a Jaroslava Valečky, o jejichž díla je vzrůstající zájem mezi sběrateli.

Konají to, k čemu je nutí tvůrčí duchVedle Charlese Thomsona budou na výstavě k viděné obrazy dalších dvou britských autorů - Paula Harveyho a Edgewortha Jonhstona. Výstavu bude reprezentovat katalog o rozsahu téměř 200 stran s předmluvou významného britského kunsthistorika Edwarda Lucien-Smithe, autora známé knihy Art Today. „Neexistuje něco jako definovatelný stuckistický styl, zavedený nějakým uměleckým guru nebo skupinou uměleckých guru. V rámci opozice vůči konceptuálním uměleckým dílům, která jsou pouhou intelektuální konstrukcí, ba co víc v rámci opozice vůči umění, které za umělce vyrábějí druzí a ne on sám, stuckisté sami vytvářejí to, co je jejich tvůrčí duch nutí dělat,“ říká Lucien-Smithe o stuckistickém hnutí.

Stuckismus založili Charles Thomson a Billy Childish v roce 1999 jako skupinu 12 umělců, aby propagovali současnou figurální malbu v opozici ke konceptuálnímu umění. Od té doby se ze stuckismu stalo mezinárodní hnutí, které sdružuje 233 skupin v 52 zemích světa. Zjednodušeně můžeme říci, že stuckismus si po téměř 14 letech své existence vydobyl své místo v dějinách umění.

Spustit audio