Štýrskému Hradci dominuje design, i ten český

13. květen 2014

Ve Štýrském Hradci, rakouském Grazu – UNESCO CITY OF DESIGN, se do 22. června koná mezinárodní přehlídka Měsíc designu. Letos vůbec poprvé se v jejím rámci představují čeští designéři.

V prestižních prostorách Uměleckého domu Kunsthaus Joanneum v galerii Designfóra jsou vystaveny vybrané a oceněné práce mladých českých designérů ze soutěže Národní ceny za studentský design z let 2007–2013 pod titulem „Nové (z)boží“. Mezi exponáty jsou například porcelánové sety Jiřího Pelcla a Viktora Chalepy, erotické pomůcky Anny Marešové nebo obuv Botas Jana Klosa a Jakuba Korouše.

Druhý český zástupce, pražské papírnictví PAPELOTE oceněné v roce 2012 Akademií Czech Grand Design obchodem roku, nabídne účastníkům přehlídky workshop ORIGAMI s mottem „Papír tělem a duší".

V rámci celé přehlídky je zcela jistě nejzajímavější výstavní projekt věnovaný špičkové plakátové grafice Rakouska, Švýcarska a Německa. Ve Štýrském Hradci bude k vidění stovka nejlepších plakátů z posledních dvou let. Letos je také programovým těžištěm festivalu interiérový design.

autoři: Martin Krafl , Karel Kratochvíl
Spustit audio