Světlo, stín, prázdno, detail, událost

23. leden 2015

Leica Gallery Prague ve Školské ulici 28 otevřela 22. ledna retrospektivní výstavu nazvanou Události míst. Autorem černobílých fotografií je svébytná osobnost české fotografie - Miroslav Machotka. Na vernisáži byla také pokřtěna autorova monografie „Miroslav Machotka / Fotografie“, kterou vydalo nakladatelství Kant. Dílo vznikající 70. let do současnosti si můžete prohlédnout v Leica Gallery Prague ve Školské 28 v Praze 1 do 5. dubna.

Miroslav Machotka se narodil v roce 1946 v Roudnici nad Labem, vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT a od roku 1970 pracuje v České televizi. Už čtyřicet let se věnuje fotografii. Své někdy až abstraktně či minimalisticky působící motivy nachází v kulisách městské civilizace. Své fotografie vytváří bez jakékoliv vnější nebo formální manipulace, pouze výběrem místa, objektů, světla, času a vizuálním spojováním prvků fotografovaného světa.

Civilismus nastavený proti tradiciČernobílé snímky Miroslava Machotky charakterizuje střídmý minimalismus, vycházející z inspirace konceptuální érou sedmdesátých let minulého století, kdy se svou tvorbou začínal. Civilismus, který je v základu díla, jako by usměrňoval pohled na běžné věci a každodenní okolnosti. Tramvaj, boty, papír nebo kámen, na tom není nic neobvyklého do chvíle, než si všimneme zvláštní struktury nebo překvapující pointy, která z nezáměrné kompozice vystupuje.

03299332.jpeg

Třeba i náhodné místo je příležitostí„Zázrak“ fotografií Miroslava Machotky spočívá, jak bylo řečeno při jedné vernisáži v „setkání světla a stínu, prázdna a výmluvného detailu“. A sám umělec dodává: „Událost není daná jen tím, jak místo vypadá, ale přibývá k tomu mé vidění, jak se mi jeví určitý okamžik v určitém světle. Až dodatečně se tam vytváří určitá událost nebo náznak děje.“

03299333.jpeg
Spustit audio