Tajemství barev poodhalují v londýnské Národní galerii

20. srpen 2014

Výstava s názvem Making Colour (Míchání barvy) ukazuje, jak a odkud umělci v průběhu staletí získávali barvy pro svá plátna, jak je míchali i jak s nimi nakládali. Vhled do „malířské kuchyně“ nabízejí v londýnské Národní galerii do 7. září.

Jaký je hlavní záměr této výstavy?Vysvětluje, jak se jednotlivé barvy získávaly, jak se případně musely míchat. Ukazuje například minerály, z nichž se barvy tvořily. Dnes je docela jednoduché navštívit nějaký specializovaný obchod s malířskými potřebami a nakoupit v něm potřebné barvy, ale v minulosti tomu tak zdaleka nebylo. Malíři často experimentovali s tvorbou a mícháním barev, neměli to vlastně vůbec jednoduché. Ale myslím, že i dnes mnozí výtvarníci nezřídka s barvami, jejich tvorbou, experimentují a nespoléhají se jen na ty zmíněné obchody.

To ovšem vypadá, jako bychom byli na návštěvě v nějakém přírodovědném muzeu a nikoli v Národní galerii...Tyto ukázky tvoří sice základ expozice, ale právě proto, že se nacházíme v Národní galerii, v galerii výtvarného umění, tak vše je doplněno právě příklady užití jednotlivých barev na plátnech význačných mistrů evropského umění.

Jak je výstava uspořádána?Barevně. Tedy podle jednotlivých barev. První sál seznamuje návštěvníky s tvorbou, či mícháním barev. Najdeme tu například plátna Annibala Carracciho. Augusta Renoira či Vincenta van Gogha a také paletu, malířskou paletu Williama Turnera a jeho krabici na barvy. Další části výstavy jsou už pak rozděleny podle jednotlivých barev, tedy je tu modrá, v této části najdeme například olejomalbu Clauda Moneta, poté zelená, kde visí krom jiných obraz Paula Cézanna, dále módní žlutá, zde nelze přehlédnout obrazy van Dycka či Thomase Gainsborougha, potom červená, této části vévodí olejomalby Edgara Degase a rovněž italského renesančního mistra Masacia, následuje královská purpurová a výstava končí sálem nazvaným zlato a stříbro, tedy použitím těchto vzácných kovů v malířství.

Odkud vystavená plátna evropských mistrů pocházejí?Většina pláten je přímo ze sbírky Národní galerie, několik dalších obrazů je pak zapůjčeno z dalších britských galerií, například z Royal Academy of Arts, z Britského muzea, z Fitzwilliam muzea v Cambridgi a zmíněná Turnerova paleta je pak zapůjčena z archivu Tate Gallery.

autor: jbe
Spustit audio