Týden českého designu předvede tvorbu od šperku až po zásuvky

7. listopad 2016

Více než 90 českých a slovenských designérů představí festival Czech Design Week. Šperkaři, skláři a nakladatelé, autoři tuzemské nezávislé scény se po celý týden nastěhovali do Kafkova domu v Praze.

Přehlídka se letos koná podruhé. Z Domu U Minuty se přesunula do Kafkova domu, který má trochu jinou estetiku. Jak se projeví tato volba? „Je to změna zcela zásadní. Vlastně jsme celou akci koncipovali speciálně pro prostory Kafkova domu a myslím, že jsme ho bohatě využili. Tři patra obsadí designéři a čtvrté horní patro podkroví Kafkova domu obsadí hřiště s virtuální realitou, které bylo připraveno speciálně pro tuto akci,“ objasňuje umělecký šéf akce, Petr Hájek.

03739564.jpeg

Zatímco loňský ročník se zaměřoval na design v prostoru města, v tom letošním si organizátoři podle ředitele festivalu Lukáše Pipka vybrali Václavské náměstí: „Zamysleli jsme se pořádně, kam koncipovat jednu opravdu dobrou věc, než to roztříštit na více míst.“ Jak v tomto kontextu vypadá důraz, který organizátoři kladli na individuální a osobní přístup jednotlivých designérů? „Snažili jsme se vybírat věci, které člověka na první pohled zaujmou,“ odpovídá Petr Hájek, „které jsou něčím zajímavé, ať už způsobem použití, volbou materiálu a podobně.“

Spustit audio