Umělci namísto úředníků aneb kreativní „flastr“ v centru Prahy

30. září 2016

Radniční domy v centru Prahy se stanou ústředním dějištěm 21. ročníku mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu.

Akce začíná 30. září vernisáží výstavy čtyřiceti současných umělců napříč generacemi. Festival představí zahraniční hosty z Izraele, Nizozemska, Itálie, Belgie nebo Spojených států, nabídne pět českých site-specific premiér, představení pro děti, koncerty a mnoho dalších akcí.

V lednu 2016 přinesla média zprávy, že se po devíti letech navrátí život do radničních domů v historickém centru Prahy. Adriana Krnáčová tomu říká „kreativní klastr“. Klastr, na centrum města, zraněné turisty, flastr.

Každý rok si festival 4+4 dny v pohybu vybírá některé z nevyužitých prostor v Praze, které po krátkou dobu oživí divadelními produkcemi, výstavami a workshopy. V minulých letech se festival konal v Desfourském paláci u Masarykova nádraží, v Paláci U Stýblů na Václavském náměstí nebo v bývalém Casinu a centrále Mezinárodního svazu studentstva. Letos se hlavním festivalovým centrem stanou neobydlené Radniční domy nedaleko Staroměstského náměstí.

03715036.jpeg

Dvě patra zaplní výstava pod názvem Nezávislý výzkum subjektivity, která přehlídku 4+4 dny v pohybu zahájí Spojí se v ní různá média i umělci napříč generacemi, říká kurátorka a dramaturgyně festivalu Denisa Václavová: „Já jsem moc ráda, že se kurátorství výstavy ujala Pavlína Morganová, historička umění a studijní prorektorka AVU. Bude prezentovat asi 40 umělců, kteří jsou generačně od Karla Nepraše až k těm mladším, jako je Dominik Lang nebo Eva Koťátková, až k těm nejmladším, což jsou studenti, kteří ještě neopustili AVU.“

Spustit audio