Umění, které voní tuhou. Výstava současné polské kresby

31. leden 2014

O prvním únorovém víkendu je možné seznámit se nedaleko českých hranic se současnou polskou kresbou. V jedné z galerií jihopolského města Bílsko-Bělá jsou totiž vystavena díla, která polští mistři kresby vytvořili v uplynulém desetiletí.

Expozici v Galerii Bielska BWA se vyplatí navštívit. Potvrdil to kritik týdeníku Polityka, který výstavě udělil nadstandardní ohodnocení. Vedle dobrých ohlasů je dalším důvodem i to, že už dlouho nebylo možné v Polsku vidět tak rozsáhlou expozici kreseb. Celkem je možné seznámit se s pracemi 43 výtvarníků. Přestože se jedná o kresby, které vznikly výhradně po roce 2000, zastoupena je nejen mladší generace, ale i ta zkušenější a známější. Do výstavních prostor galerie přitom byli pozváni jen ti, pro něž se kresba stala nejčastějším způsobem uměleckého vyjádření.

Kresba je jednou z nejdůležitějších vizitek současného polského umění

Jak napsal ve své recenzi deník Rzeczpospolita, expozice nejen seznámí s rozličnými druhy kresby, ale představuje i všechny její aspekty. Ostatně, podle listu je kresba jednou z nejdůležitějších vizitek současného polského umění. Deník připomenul, že kresby polských výtvarníků sklízejí mimořádné úspěchy v zahraničních galeriích a na mezinárodních soutěžích jako třeba v Barceloně, Bangkoku, Austrálii anebo na Tchaj-wanu.

03052496.jpeg

Bez dobrého výtvarníka nemůže být dobré kresby

Jak poznamenal ve své recenzi týdeník Polityka, umění, které voní tuhou, někteří považují za překonané. I proto, že mu chybí rozmáchlá gesta a je na současnou dobu příliš jemné. Na druhé straně se ale najdou nadšenci, kteří jsou přesvědčeni o tom, že kresba zažívá svou renesanci. Dnešní kresba je velmi vzdálená těm, jaké známe od starých výtvarníků. Mění se její vzhled a techniky jsou náročnější, sahá od realismu až k naprosté abstrakci. Nevyhýbají se jí ani nejnovější technologie.

03052494.jpeg

Jedno ale zůstává, bez dobrého výtvarníka nemůže být dobré kresby, neboť vyžaduje mistrovskou práci. Zda tedy kresba patří do učebnic dějepisu či je uměním budoucnosti, je možné přesvědčit se na vlastní oči právě v bílsko-bělské galerii.

autoři: Helena Petáková , Dagmar Langová
Spustit audio