UMPRUM útočí! To nejlepší z 23 ateliérů najdete na výroční výstavě ve Veletržním paláci

21. leden 2016

Ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze začala výroční výstava pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové UMPRUM ATTACK!. Tvoří ji práce studentů ze všech 23 ateliérů školy, které vznikly v průběhu akademického roku 2014/2015. Expozice se zároveň stává reprezentativním zakončením oslav 130 let od založení školy. Prohlédnout si ji můžete do 13. března.

Expozici ve Veletržním paláci tvoří vybrané práce ze všech 23 ateliérů i výstupy studijního programu v anglickém jazyce Visual Arts. Kromě samotných exponátů se výstava pokouší prostřednictvím komentářů odborné veřejnosti přinést i kritický pohled na problematiku uměleckého školství či samotné instituce s cílem posunout kupředu kritickou diskusi, která by přinesla škole další zpětnou vazbu, a veřejnosti zároveň tuto instituci představila jako prostředí otevřených experimentů, tvořivého chaosu, profesionální disciplíny, hrdé tradice i nutkání vymezit se proti ní.

„UMPRUM se už 130 let vepisuje do dějin designu, architektury, užitého i volného umění v českých zemích, v nichž profesoři, studenti a hlavně absolventi zaujímají specifické místo. UMPRUM ATTACK! je platformou pro diskusi, která oživuje vzájemnou interakci školy a vnějšího prostředí. Vystavené práce studentů byly vybrány podle klíče tu většího, tu menšího ataku směrem k oboru, médiu či konvenci a současnému světu vůbec,“ popisuje koncepci výstavy Iva Knobloch.

03553853.jpeg

Kurátory byl osloven okruh kriticky i pozitivně vyhraněných osobností, často se zahraniční zkušeností, které se zamýšlejí nad systémem výuky a situací absolventů tak jak školu v minulosti či současnosti zažili: Dominika Applová, Helena Doudová, Vlastimil Havlík, PavelHnilička, Matěj Chabera, Ondřej Chorý, Olo Křížová, Michal Kuzemenský, Petra Matějovičová, Aleš Najbrt, Petr Nový, Sylva Petrová, Tomáš Pospiszyl, Veronika Ruppert, Evžen Šimera, Alan Záruba.

03553854.jpeg

„Při promýšlení instalace i katalogu byla v našem podvědomí výstava This is Tomorrow, která v roce 1956 v Londýně ukázala nový pohled na kreativní činnosti a jejich smysl,“ vysvětluje Iva Knobloch. „My jsme se snažili, abychom ukázali školu zvenčí a výstavu jsme budovali jako ˇstudio nadhledu´,“ dodává další z kurátorů, Petr Krejzek.

Spustit audio