Úrodu hub můžete nasbírat očima v pražském Karlíně. V galerii vyrostly jejich bronzové otisky

11. duben 2016

Michal Gabriel, sochař ze skupiny Tvrdohlaví, vedoucí ateliéru figurálního sochařství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně vystavuje své bronzové plastiky v 8 Gallery. Expozici pod názvem Květy lesa můžete v pražském Karlíně, přímo naproti Negrelliho viaduktu, navštívit do 8. května.

Vztah Michala Gabriela ke krajině je příkladný. Soubor svých bronzových hub odnáší do lesa a pozoruje jejich splývání s okolní krajinou. Jak se naopak jeho objekty vyjímají ve výstavním prostoru, lze teď také otestovat. První soubor hub vznikl už v roce 2005. Tehdy s nimi autor pracoval ještě jako se sousoším. V roce 2014 se Michal Gabriel rozhodl „tomu dát větší rozlet“. Podle jeho vyprávění, nasbíral dva kbelíky hub zcela podle vzhledu, ne užitnosti, ale krásy. „Ty jsme potom ve slévárně odlili a já jsem s tím pak dál pracoval,“ vzpomíná umělec.

Michala Gabriela přitahuje cosi jako „struktura“ rostlinné říše, přitahuje ho „zkamenělý otisk“, pokud se podoba rostliny nebo houby odlije v kovu. „Tohle vlastně trochu připomíná to zachycení a zafixování těch krásných měkkých tvarů do toho tvrdého materiálu a uchování do budoucna,“ formuluje svůj obdiv autor.

03605874.jpeg

Po absolutoriu Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze absolvoval Michal Gabriel sochařství na pražské AVU. V roce 1987 založil spolu s dalšími umělci neformální uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Od roku 1998 je docentem Fakulty výtvarného umění VUT v Brně, vyučuje i na Vysoké škole uměleckoprůmyslové škole v Praze. V roce 1995 za svoji tvorbu obdržel prestižní cenu Jindřicha Chalupeckého. Mezi jeho významná díla patří spolupráce na výtvarné výzdobě v pavilonu indonéské džungle v ZOO Praha.

Spustit audio