Václav Havel 35× jinak

3. prosinec 2013

Výstava výsledků soutěže na sochařský portrét Václava Havla je k vidění do 19. prosince v Galerii Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze.

Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska vypsalo v březnu letošního roku soutěž na sochařský portrét spisovatele, dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. S výsledky soutěže se můžeme seznámit na výstavě „Sochařský portrét Václava Havla“, která byla včera v podvečer otevřena v budově Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze.

Sochař Michal Blažek vysvětluje, proč vlastně soutěž vznikla: „Styděli jsme se za realizace portrétů Václava Havla, které byly zadávány bez soutěží. Rozhodli jsme se soutěž vypsat sami. Ohlas byl vysoký, 27 účastněných, 35 portrétů. Což je při tak nízkých odměnách, které jsme vypsali, velmi vysoké číslo.“

Porotu nejvíc zaujaly práce Jaroslava Švaříčka, Marie Šeborové, Jana Bartoše a Adama Kovalčíka

Sochař Jiří Středa, předseda Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska, komentuje složení poroty, která o vítězích rozhodla, takto: „Porota byla složená ze třetiny ze sochařů, ze třetiny z kunsthistoriků a z jedné třetiny z lidí z okruhu Václava Havla.“ Vedle umělců tak o nejlepším výtvoru rozhodovali bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel, Havlův spolupracovník Milan Šimečka, divadelník Andrej Krob, Jan Ruml nebo Oldřich Škácha, který Havla často fotografoval.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio