Válka v oblacích i na uměleckých plátnech probíhá už sto let

4. květen 2016

Londýnské Imperiální válečné muzeum připravilo výstavu nazvanou Vize války v oblacích a pod nimi. Připomíná mimo jiné, že před více než sto lety se nad bojišti objevila první letadla. Představuje, jak různí výtvarníci ztvárnili ve svých dílech leteckou válku a zároveň, v jistém protikladu, ukazuje výtvarná díla, která zachycovala to, co se během válečných konfliktů odehrávalo pod zemí a pod vodou. Výstava Vize války v oblacích a pod nimi je v londýnském Imperiálním muzeu zdarma přístupná až do 25. září 2016.

Hned v úvodním sále najdeme dvě plátna, která dobře reprezentují vizi války v oblacích, ovšem rozdílnými způsoby. Je to jednak obraz Richarda Carlina, který v roce 1920 ztvárnil z ptačí perspektivy Damašek a libanonské hory z výšky deseti tisíc stop, a jednak olejomalba Paula Nashe z roku 1944 nazvaná Bitva o Německo.

Letecká válkaZatímco Carline vstoupil v roce 1918 do tehdy vzniklého britského Královského letectva a aktivně létal, a mohl tedy podat realistické svědectví, Nash do kokpitu letadla nikdy neusedl. Při tvorbě svého obrazu čerpal především z leteckých fotografií, ovšem vyznění výsledné malby je v podstatě surrealistické. Několik autentických leteckých snímků z druhé světové války je tu také vystaveno v jedné z vitrín. Expozice se však nezaměřuje jen na oba největší světové válečné konflikty z minulého století, ale přibližuje i současnou vizi letecké války. Takže tu například můžeme vidět obrazy dronů od Alison Wilding, která je sice především sochařkou, ale zde se prezentuje akrylovou malbou, či neviditelného bombardéru Stealth od Petera Kalkhofa, německého malíře, který předloni zemřel v Londýně.

03620905.jpeg

Boje pod zemí i pod vodouSeznamuje například s tím, jak průzkumné letectvo výrazně ovlivnilo tvorbu kamufláže, na čemž se již od první světové války podíleli různí významní výtvarníci. Během první světové války to byl třeba kanadský malíř Percyval Tudor-Hart, za druhého světového válečného konfliktu například surrealistický výtvarník Roland Penrose. A tato část výstavy rovněž přibližuje to, co se dělo hluboko pod oblaky, tedy až pod zemí a pod vodou. Takže zde najdeme třeba dvě litografie Erica Raviliouse ze série, v níž v roce 1941 zachytil život posádek v ponorce. Je zajímavé, že původně byla tato série zamýšlena pro obrázkovou knihu pro děti. A atmosféru života pod zemí, tedy minérů během první světové války zase zachytil malíř David Bomberg ve své kresbě uhlem, v níž ztvárnil ženisty hloubící tunel pod nepřátelské pozice na Západní frontě.

03620902.jpeg

Nové muzejní akviziceNaprostou většinu z vystavených obrazů znám; přinejmenším z reprodukcí. Ale vždy se rád podívám na originály pláten třeba Paula Nashe, ostatně již se těším na velkou retrospektivní výstavu jeho prací, kterou na letošní podzim chystá galerie Tate Britain. A mám také rád tak trochu snové akvarely Erica Raviliouse. Ale zaujaly mne především dvě nové akvizice Imperiálního válečného muzea. Je to olejomalba britského výtvarníka Simona Blacka nazvaná Mučedník. Autor se při její tvorbě inspiroval televizními obrázky pohřebních procesí na Blízkém východu. Mimochodem je to jedna ze Simonových posledních prací, protože vzniklo na počátku roku 2008 a v dubnu toho roku zemřel na rakovinu. A tím druhým dílem je videoinstalace palestinského umělce Bashara Alhrouba z roku 2010.

autor: jbe
Spustit audio