Vasilij Kandinskij, František Kupka a Arnold Schönberg v Sovových mlýnech

13. květen 2011

„Abstrakce a atonalita: Vasilij Kandinskij, František Kupka a Arnold Schönberg (Dobrodružství chromatiky)“ – tak zní celý název výstavy, která byla ve středu 11. května zahájena v Museu Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových v Sovových mlýnech na pražské Kampě.

Nutno dodat, že taková výstava se u nás neotevírá nejen každý den, ale ani každý rok. Na jedné straně jeden ze zakladatelů abstraktní malby – slavný ruský malíř, grafik a teoretik Vasilij Kandinskij, zakládající člen neméně slavné německé skupiny Modrý jezdec, který se narodil v roce 1866 v Moskvě, žil a pracoval v Německu a ve Francii a zemřel v roce 1944 v Neuilly-sur-Seine u Paříže.

02336795.jpeg

Na straně druhé náš František Kupka (1871–1957), další z otců abstraktní malby, jehož obrazy, grafiky, skici a kresby, jsou bohatě zastoupeny právě v Museu Kampa ve sbírkách Jana a Medy Mládkových.

02336796.jpeg

A jako třetí rakouský skladatel, teoretik a malíř Arnold Schönberg (1874–1951), jehož hudba začala od roku 1908 opouštět tradiční tonální systém a stávala se atonální.

Jaký význam má tato výstava, zkoumající vztah mezi abstrakcí a atonalitou, pro pořádající Museum Kampa, na to se Karel Oujezdský zeptal jeho kurátora – historika umění Jiřího Machalického.

Výstavu „Abstrakce a atonalita: Vasilij Kandinskij, František Kupka a Arnold Schönberg (Dobrodružství chromatiky)“ můžete v pražském Museu Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových navštívit do konce července.

Výstava je navíc propojena s právě začínajícím festivalem Pražské jaro a v Museu Kampa také proběhnou některé koncerty zařazené do jeho programu.

Spustit audio