„Veselé gheto“ 70. let ve fotografiích Heleny Wilsonové

28. únor 2011

Už jen do pondělí 7. března je v Libri Prohibiti na Senovážném náměstí 2 v Praze otevřena výstava černobílých dokumentárních fotografií Heleny Wilsonové nazvaná „Léta sedmdesátá – Merry Ghetto“.

Helena Wilsonová se narodila v roce 1937, v padesátých letech studovala fotografii na Průmyslové škole grafické v Praze, kde později fotografii také vyučovala. Jako fotografka pracovala i v Archeologickém ústavu ČSAV, později v ústředí lidové umělecké výroby a byla také redakční fotografkou časopisu Umění a řemesla.

V sedmdesátých letech se pohybovala v okruhu nekonformních umělců z Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu a jejich setkání, akce a koncerty fotograficky dokumentovala. V době represí signatářů Charty 77 opustila Prahu poté, co byl vyhoštěn z republiky její muž, překladatel a publicista Paul Wilson, kanadský občan a člen rockové kapely The Plastic People of the Universe a spolu s ním se usadila v kanadském Torontu.

Karel Oujezdský se fotografky Heleny Wilsonové zeptal, jak se do prostředí „Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu“ na počátku sedmdesátých let dostala.

Na Heleniných snímcích ze sedmdesátých let můžeme často spatřit i tvář a drobnou postavu tehdy ještě mladé básnířky a kunsthistoričky Věry Jirousové, členky Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu a účastnice mnoha undergroundových akcí kolem skupiny Plastic People. Věra Jirousová zemřela v časných ranních hodinách v neděli 27. února, dva dny po svých 67. narozeninách. Výstava Heleny Wilsonové se tak ve svém závěru nechtěně stala i jakýmsi pomníkem této křehké a okouzlující ženě, kterou ani v dobách největšího normalizačního útlaku neopouštěla odvaha, vzdor a úsměv.

02258981.jpeg

Výstavu fotografií Heleny Wilsonové nazvanou „Léta sedmdesátá / Merry Ghetto“ můžete v Libri Prohibiti na Senovážném náměstí číslo 2 v Praze 1 navštívit do pondělí 7. března.

Spustit audio