Víc než 200 výtvarných děl „protiválečného umělce“ Petera Kennarda

14. říjen 2015

Výstavu nazvanou Peter Kennard: Neoficiální válečný umělec pořádá londýnské Imperiální válečné muzeum. První retrospektivní výstava představuje Kennardovu tvorbu s protiválečnou tematikou za uplynulých padesát let.

Peter Kennard se narodil 17. února 1949 v Londýně a ve zdejší čtvrti Hackney také dnes žije a pracuje. Výtvarné umění studoval na prestižních školách Slade School of Arts a Royal College of Art. Na konci šedesátých let opustil Peter Kennard klasickou techniku malby a začal se věnovat novým formám, v nichž spojoval výtvarné umění s politikou tak, aby výsledek oslovoval co nejširší veřejnost. Je skutečně velmi neoficiálním válečným malířem, jak napovídá podtitul výstavy, ba přímo protiválečným malířem. Vlastně takovým protikladem k řadě oficiálních válečných malířů, které muzeum angažuje k tvorbě z válečných zón. Ovšem i jejich díla jsou velmi často ve svém výsledku protiválečná. V posledních letech se zúčastnil několika skupinových výstav, například Media Burn v Tate Modern či Rude Britannia v Tate Britain.

03491503.jpeg

Jak je výstava rozdělena?Není rozdělena striktně chronologicky, ale tematicky. Proto začíná cyklem Vyznamenání, v němž využil britské a americké vojenské medaile a vyznamenání, které různě interpretoval v kontextu s válkou v Iráku v roce 2003. Další část se věnuje jeho tvorbě z konce šedesátých let, kdy ještě jako student výtvarné školy reagoval převážně formou plakátů na různé události roku 1968: na studentské nepokoje v Paříži i Pražské jaro a v neposlední řadě také na válku ve Vietnamu, na protesty proti ní.

03491504.jpeg

V dalším výstavním sálu najdeme dnes již proslulé fotomontáže ze sedmdesátých a osmdesátých let, především Vůz na seno se střelami s plochou dráhou letu. Je to reinterpretace olejomalby proslulého anglického krajináře Johna Constablea z roku 1821. Kennard náklad sena vyměnil ve své montáži z roku 1981 za střely. Ve čtvrté části expozice Kennard obnovil svůj projekt z roku 1994 nazvaný Čítárna, v níž se inspiroval se svými dětskými vzpomínkami na knihovnu ve čtvrti Paddington, kde byl takto instalován denní tisk. Vrcholem výstavy je pak poslední sál, který výtvarník připravil přímo pro Imperiální válečné muzeum a nazval jej Zasedací síň. Je to jakési autorské ohlédnutí za dosavadní tvorbou.

03491505.jpeg

Je snad něco, co vám na výstavě scházelo?Ano, je to jedno z Kennardových nejznámějších děl z posledních let, což je fotomontáž, kterou vytvořil spolu s výtvarnicí Cat Phillipps v roce 2003. Je na ní zachycen tehdejší britský premiér Tony Blair, jak si pořizuje „selfie“ na pozadí hořících iráckých naftových polí.

Dokdy retrospektivní výstava Petera Kennarda potrvá?Výstava je zdarma přístupná až do 30. května 2016. Zdarma přístupné jsou i stálé expozice Imperiálního válečného muzea.

autor: jbe
Spustit audio