Vídeňské Muzeum užitého umění slaví 150 let

9. září 2014

Jedno z nejnavštěvovanějších muzeí Vídně zvané MAK slaví letos 150. narozeniny. Návštěvníky do muzea láká hlavně design. Na své si přijdou milovníci nábytku, skla, keramiky a porcelánu, stříbra či textilu.

K nejcennějším exponátům patří například produkty secesních uměleckých dílen Wiener Werkstätte, založených roku 1903 Josefem Hoffmannem a Kolomanem Moserem, anebo nábytek Thonet z ohýbaného dřeva.

U příležitosti 150. jubilea MAK nabízí výstavní projekt VORBILDER. Je zaměřen na „vzory“ jako zdroj inspirace, a to od uměleckého řemesla až po design. Projekt dokumentuje, jak se mění nejenom vkus, kvalita materiálů a technologie, ale i designová produkce v masovém měřítku či na zakázku. Doplněn je o expozici „Následné obrazy aneb výstavy v obrazech“, která zachycuje prostřednictvím historických i současných fotografií z výstav v MAKu možné formy prezentace umění a jejich vývoj.

Uměleckoprůmyslové muzeum má otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. V úterý je navíc možné do MAKU přijít mezi osmnáctou a dvaadvacátou hodinou, kdy je vstup zdarma.

autor: Martin Krafl
Spustit audio