Vladimír Merta výstavou Sacrum vzdává hold performerům posledních desítiletí

29. říjen 2013

Galerie U Prstenu na Starém Městě v Praze otevřela ve spolupráci s Galerií Behémot výstavu nové série obrazů malíře a konceptuálního umělce Vladimíra Merty nazvanou „Sacrum“.

Výstava nové série obrazů Vladimíra Merty v Galerii U Prstenu navazuje na jeho starší cyklus z počátku devadesátých let, v níž fotografické dokumentace děl akčních umělců převedl malířskými prostředky do recyklovaného, klasického obrazu. Kompozice těchto rozměrných obrazů jsou vytvořeny intuitivním spojením několika ikonických performancí různých umělců do jedné obrazové plochy a rozkrývají tak nové významové souvislosti. Velké i menší klasicky malované obrazy ze série „Sacrum“ upozorňují na překvapivou vizuální i obsahovou příbuznost dvou epoch v dějinách umění - baroka a konce druhého tisíciletí – v nichž se důležitým výrazovým prostředkem pro vyjádření příběhů a emocí stalo lidské tělo.

Malíř a sochař Vladimír Merta se narodil v roce 1958, v roce 1983 absolvoval na pražské Akademii výtvarných umění a už tehdy se zapojil do neoficiálních aktivit a stal se výraznou osobností akčního umění 80. let. V letech 1998 až 2011 vedl ateliér Environment na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a už třetí rok je vedoucím ateliéru Nová média v Ústavu umění a designu na Západočeské univerzitě v Plzni.

Hold akčním umělcům

Vladimír Merta na výstavě Sacrum, která je otevřená do prvního prosince, pracoval speciální technikou: „Nazývá se barokní výstavbou obrazu – barvy se nanášejí na světlý podklad lazurními vrstvami. Vytvářejí tak zvláštní efekt – světlo, které proniká vrstvami, se odráží zpět k divákovi. Vypadá to, jako když svítí monitor nebo televizní obrazovka.“ Kompozice rozměrných obrazů jsou vytvořeny intuitivním spojením několika ikonických performancí různých umělců do jedné obrazové plochy a rozkrývají tak nové významové souvislosti. Důvody shnruje autor těmito slovy: „Když byla performance na vrcholu, já jsem studoval na Akademii výtvarných umění. Výstava reflektuje můj srdeční vztah k tomuto druhu umění a zároveň upomínka na to, co se dnes začíná pomalu, ale jistě zapomínat.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio