Vladimír Škoda: Negativ – pozitiv

16. duben 2012

V AP Atelieru architekta Josefa Pleskota v ulici Komunardů 5 v Praze 7-Holešovicích byla otevřena další výstava projektu „Prostor pro všechna média“.

Tentokrát se zde můžeme setkat s instalací česko-francouzského sochaře Vladimíra Škody nazvanou „Negativ – pozitiv“.

Vladimír Škoda se narodil v roce 1942 v Praze a od roku 1968 žije a pracuje v Paříži. Ve svých projektech se zabývá prostorovými koncepty se vztahy k mýtu, kosmu, entropií, prázdnem i odhmotněním.

Základním prvkem, se kterým pracuje, je koule jako symbol země, kosmického tělesa nebo také atomu. Vystavoval v mnoha významných světových muzeích a galeriích, třikrát v posledním dvacetiletí i v Praze – v roce 1995 měl velkou výstavu v Galerii Rudolfinum a v roce 1997 v Národní galerii v Praze.

Než dá Karel Oujezdský slovo samotnému autorovi, letošnímu sedmdesátníkovi Vladimíru Škodovi, poslechněte si co o jeho tvorbě říká kurátorka výstavy, historička umění Miroslava Hájek.

Škodovu instalaci nazvanou „Negativ – pozitiv“ si můžete v AP Atelieru architekta Josefa Pleskota v ulici Komunardů 5 v Praze 7-Holešovicích prohlédnout do 31. července. Otevřeno je v pracovních dnech od 9 do 18 hodin.

Spustit audio