Vydejte se s Vltavou za Příběhy ostravských válečných pomníků

17. srpen 2015

Na území Ostravy jsou desítky, ba pravděpodobně stovky památníků připomínajících události druhé světové války. Jak z nich vybrat pouhopouhých pět? Vybrali jsme místa poněkud neobvyklá.

Poslouchejte každý den v 8:40 se soutěží a v repríze odpoledne, v 16:40 (bez soutěže).

Most nesoucí jméno svého zachránce Miloše Sýkory, který nejspíš most osobně nezachránil; cestu ke zmizelé vítkovické synagoze; internační tábor Hanke, kde těsně po válce umírali ostravští Němci; hošťálkovický památník se jmény místních občanů zahynuvších v uniformě wehrmachtu nebo památník dvěma letcům RAF.

Na mostě Miloše SýkoryMost v centru Ostravy, spojující břehy Ostravice a tím taky moravskou a slezskou část města, nese jméno Miloše Sýkory. Čtyřiadvacetiletý mladý muž ve snaze zachránit podminovaný most padl v den osvobození Ostravy. Most zůstal stát. Příběhů jeho záchrany je však hned několik. Který z nich je ten pravý? Pokusíme se ho najít s plukovníkem v. v. Petrem Petruželou.

Vítkovická zastaveníVítkovice, kdysi díky železárnám nejkosmopolitnější část Ostravy, jsou pamětními deskami připomínající II. světovou válku doslova posety. Zastavíme se u některých z nich cestou k dnes už neexistující vítkovické synagoze architekta Felixe Neumanna, která byla vypálena 7. června roku 1939. Průvodkyní nám bude bývalá vítkovická kronikářka Lenka Kocierzová.

03451130.jpeg

Internační tábor HankeNa jedné z nejrušnějších ostravských ulic, v Nádražní třídě vedoucí z centra města k Hlavnímu nádraží do Přívozu, bylo na čísle popisném 75 Hankeho zasilatelství. A právě tam byl v prvních poválečných dnech zřízen jeden z řady internačních táborů, ve kterém přišly o život desítky ostravských Němců. Dnes místo plné hrůzných zločinů připomíná jen tabule umístěna za výkladní tabulí místní vinotéky. Tíživé události prvních dnů svobody připomeneme s historikem Tomášem Staňkem.

03451132.jpeg

Hošťálkovický hřbitovV centru každého obecního hřbitova bývá památník obětem světových válek. Obdobné pietní místo nechybí ani v Hošťálkovicích. Jenomže tahle část Ostravy má poněkud jinou historii než zbytek města. Místní obyvatelé jsou tzv. Prajzaci, kdysi jim domovem bylo Prusko, a tak měli německou národnost. Hošťálkovický památník proto připomíná rodáky padnuvší v uniformě wehrmachtu. Zasvěceným průvodcem nám bude historik, básník a publicista „Prajzak“ Ivan Motýl.

03451131.jpeg

Památník, který ještě nikdo nepostavilNaše závěrečné putování Ostravou začneme v místech, kde v hluboké jámě skončily desítky těl ostravských Němců z internačního tábora Hanke. Kus trávníku v městském sadu není nijak označen a místo společného hrobu najdou jen zasvěcení, mezi něž patří například básník a publicista Ivan Motýl. A pak se s Jiřím Ryškou podíváme na druhý konec města k památníku, který vznikl až v roce 1993. Připomíná totiž vraždu dvou letců RAF.

autor: ele
Spustit audio