Výlety s Vltavou: Ozvěny válek na Jesenicku

17. červenec 2015

Jaké stopy nechávaly po staletí války na tváři kraje, co se z jejich stop dochovalo dodnes, co promlouvá a žaluje k příštím generacím? Ve Výletech z Vltavou se to pokusili zjistit režisér Tomáš Soldán a jeho průvodce a znalec místní krajiny Mirek Kobza.

Jesenicko je kraj, který leží zdánlivě v bezpečí za vysokými horami. Jenže je to také kraj otevřený k severu, v němž se po staletí válčilo. Vždyť již první zprávy o osídlení kraje pod horami souvisely se soupeřením moravských a polských knížat.

Sedm křížů a tajné trápeníTřicetiletá válka zanechala v okolí Javorníku zapomenutou poustevnu i údajný hrob švédských důstojníků. A také legendy, které se zachovaly dodnes a jsou nedílnou součástí slezského folklóru.

První obětí byl trubačOd počátku 18. století ohrožovaly Jesenicko nájezdy pruských vojsk. Po roce 1742 měli zdejší Prusy doslova za humny a nejinak tomu bylo i v roce 1866, kdy právě zde padla první oběť Prusko-rakouské války, trubač Franze Szököcse ze Sedmihradska, který našel svůj hrob v Písečné.

Sochař, který stavěl pomníkyNejvýznamnější sochař Jesenicka Josef Obeth si udělal jméno zejména jako tvůrce pomníků padlých v první světové válce. Vytvořil jich celkem 31 a patří tak k nejplodnějším u nás. Jak se v jeho díle podepsala I. světová válka? Hodně, a je to na nich dodnes vidět.

Pomníky obránců hranicJeště před podepsáním Mnichovské dohody obsadily jednotky freikorps skoro celé Vidnavsko a Javornicko. Vydejme se po stopách těch, kteří za to zaplatili životem. Vojáků, financů i nevinných obětí, které byly jen v nesprávný čas na nesprávném místě.

Hřbitov smíření ve stínu KeprníkuNedaleko Bělé pod Pradědem v lesní trati nazývané Rudohoří ve stínu hory Keprník je opravený hřbitůvek uprostřed lesa - připomínka zajateckého tábora, který zde byl za války a také sběrného tábora pro Němce po II. světové válce. Oběti obou lágrů zde dnes leží vedle sebe.

Spustit audio