Vyprávět svůj příběh „ve skle“ vyžaduje odvahu

19. září 2014

V galerii Art Salon S v Tančícím domě na vltavském nábřeží v Praze začala mezinárodní přehlídka prací nejmladších sklářských výtvarníků, studentů vysokých uměleckých škol, kteří se účastní 6. ročníku soutěže Stanislav Libenský Award 2014. Výstava potrvá do 14. prosince.

Současně byla zahájena výstava prací finalistů soutěže, která nese jméno vynikajícího a světově proslulého českého sklářského umělce a dlouholetého vedoucím ateliéru skla na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové - profesora Stanislava Libenského (1921-2002).

Vítěz získá pobyt v USAPřehlídka Stanislav Libenský Award byla založena roku 2009 jako jediná mezinárodní soutěžní výstava skla na světě, do které se mohou hlásit čerství absolventi. „Letos po dlouhé době,“ sděluje Kateřina Čapková, „zvítězila účastnice z České republiky, Michaela Mertlová z Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.“ Hlavní cenou je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA.

Sklářský mistr LibenskýStanislav Libenský je považován za významného českého sklářského umělce a pedagoga, jehož díla vytvořena ve spolupráci s Jaroslavou Brychtovou, jsou vystavena v muzeích a galeriích po celém světě. Kromě vlastní tvorby rovněž vyučoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a byl ředitelem a pedagogem na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě, kde také trvale žil a tvořil po většinu svého života.

Iniciátorem je Pražská galerie českého sklaSoutěž slouží k mezinárodní prezentaci mladých sklářských umělců. Cílem je pomoci rozvíjet mezi nimi sklářské umění a porovnávat různé přístupy a způsoby práce. Iniciátor soutěže – Pražská galerie českého skla (PGČS) doufá, že díky této soutěži a následné dlouhodobé výstavě pomůže mladým umělcům vstoupit do světa byznysu a prozkoumat potenciál skla.

Rekordní účastNa každé z předcházejících výstav bylo k vidění mnoho vynikajících děl z 30 zemí a 40 vysokých škol. „Letos se přihlásilo na sto studentů,“ říká Kateřina Čapková, „což je zatím nejvyšší účast. Tradičně je zastoupeno Japonsko, ale letos poprvé se účastní také Rumunsko nebo Kanada.“

Spustit audio