Výstava Antonína Kybala v Litoměřicích

15. srpen 2011

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je do 25. září otevřena velká výstava věnovaná dílu jedné z nejvýraznějších osobností českého designu bytového textilu a inovátora české textilní tvorby 20. století – Antonína Kybala, který žil v letech 1901 až 1971. V letošním roce si tedy připomínáme 110. výročí jeho narození a 40. výročí jeho úmrtí.

Kybalovo dílo dosáhlo jednoho ze svých vrcholů už na konci 20. let, kdy jeho práce byly realizovány především v okruhu jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí meziválečného Československa – v Družstevní práci a její pobočce Krásné jizbě.

Po válce se Kybal jako uznávaná autorita ujal vedení speciálního ateliéru textilního výtvarnictví na katedře textilního umění pražské Uměleckoprůmyslové školy, vytvářel náročně zpracovávané tapisérie i stovky návrhů dezénů pro průmyslovou výrobu. V roce 1958 navrhl expozici Vkus pro Československý pavilon na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu, kde získal dvě ceny Grand prix a zlatou medaili.

O bližší informace o osobnosti a díle Antonína Kybala požádal Karel Oujezdský kurátorku litoměřické výstavy historičku umění Lucii Vlčkovou.

Retrospektivní výstavu nazvanou stručně „Antonín Kybal“ si můžete v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích prohlédnout do 25. září.

Spustit audio